news/1287_0_200.jpg
Szűrés munkaidőben, adókedvezménnyel2017. június 13. (kedd) 07:21nepszava.huLapszemle

Az üzemorvos jogosítványt kapna a szív- és érrendszeri szűrések végzésére, a komoly kockázattal élők gondozása a háziorvosoké maradna.

Januártól dolgozónként tízezer forintot engedne el a kormányzat a munkáltatót terhelő szociális hozzájárulási adóból, ha az alkalmazottak munkaidőben vesznek részt a méhnyak-, a mell- illetve a vastagbélrák szűrésen - értesült a Népszava. A költségvetésnek egy-másfél milliárdos bevételkiesést okozó intézkedéstől a kormány évente több tízezer megmentett életévet és az idő előtti halálozás jelentős mérséklődését reméli. Rolek Ferenc, a Magyar Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke a lapnak azt mondta: számukra még új az információ, de ha valóban így van, örülnek, ha kapnak kompenzációt a kieső munkaidőért.

A népszava.hu szerint ugyanakkor a kormányzat azt is fontolgatja, hogy a foglalkozás egészségügyi szolgálatokat is bevonja a megelőzésbe. Eszerint az üzemorvos, a háziorvoshoz hasonlóan jogosítványt kapna a szív- és érrendszeri szűrések végzésére, és ezek alapján a kockázatbecslésre. A komoly kockázattal élők gondozása a háziorvosoké maradna. A tervek szerint az üzemorvosoknak a klienseik egészségi állapotáról úgynevezett törzskartont kellene vezetniük, s az adatokat megosztaniuk az úgynevezett elektronikus szolgáltatási térben, hogy ott azokhoz hozzáférjenek a háziorvosok is. Ezek szerint a háziorvosok és az üzemorvosok - ha csak a páciens nem tiltja meg - kölcsönösen láthatják a másik által rögzített adatokat.

A kormány újabb erőforrásokat mozgósít, a népegészségügyi szűréseket buszokkal vinnék ,,házhoz". Ehhez még indén húsz speciális mobilrendelőt vásárolnak, közülük tízben mammográfia lesz, míg a többiben a szívbetegségek, a szájüregi daganatok, a méhnyakrák-, és a vastagbélrák jeleit keresik majd. Ott, ahová az új mobilvizsgálók sem jutnak el, a védőnőktől várják, hogy minél több nőt maguk vizsgáljanak meg. Csak a szűrőbuszokra mintegy egymilliárd forintot szán a kormány. A buszok havi működtetési költsége 7,5 millió forint.

A háziorvosok fele már csatlakozott is a vastagbélrák szűrőprogramhoz. ?k betegenként 1000 forintot kaphatnak, ha elvégzik a teszteket. Most évente 10 ezer vastagbélrákot találnak a orvosok, a betegek fele meghal. A kormány azt reméli, hogy az új programmal 10 százalékkal csökken a halálozások száma, vagyis évente csak ebben a daganattípusban csaknem 500 ember életét mentenék meg - írta a lap.

Vissza

KEGFRISSEBB HÍREINK

Új 1,5T MR Baján2017. december 10.
További hírek...