news/1288_0_200.jpg
Drága és/vagy felesleges rákkezelés?2017. június 13. (kedd) 07:31mno.huLapszemle

A daganatos betegek problémája túlmutat azon, hogy az idősebbek megkapják-e a legdrágább kezeléseket.

A már régóta ismertek mellett egyre több olyan diagnosztikai módszer és készítmény létezik, amelynek hatásossága bizonyított, a közfinanszírozott ellátásban dolgozó orvos viszont nem adhatja azt a betegeinek, egyszerűen azért, mert nem megfizethető. Ilyenkor komoly kérdés az, hogy ezt a betegnek elmondja-e, hiszen feloldhatatlan konfliktushelyzetet okozhatnak azzal, hogy a betegek többsége saját zsebből nem tudná megfizetni ezeket.

Rengeteget nyomnak a latban a döntéseknél a páciens egyéb betegségei is. Például ha valakinek olyan szívbetegsége van, amely mellett már csak hónapjai vannak hátra, akkor - bármennyire is kegyetlenül hangzik ez - nincs értelme több milliós költséggel olyan gyógyszerrel kezelni, amellyel csak a daganatra lehet hatni, de a beteg túlélését nem lehet vele megnyújtani - írta az mno.hu.

Sokan az új gyógyszerek szerepét, az általuk nyújtotta lehetőségeket is túlértékelik. Ezek a készítmények ugyanis nagyon drágák, és bár ha adott genetikai háttérrel rendelkező válogatott betegcsoport kapja őket, akkor valóban hatékonyak lehetnek, ám ha valaki nem tartozik a szerencsések közé, akkor alkalmazásuk teljesen felesleges.

- Nagyságrendileg 300-féle daganattípus van, melyeket 600 daganatgén okozhat. Ezek kódolják azokat a kóros fehérjéket, amelyek miatt a daganatos betegségek kialakulnak. Ezeket a gének által kódolt fehérjéket célozzák a legújabb daganatellenes gyógyszerek - mondja Peták István, az úgynevezett precíziós onkológiai ellátáshoz szükséges diagnosztikai, informatikai fejlesztésekkel foglalkozó Oncompass tudományos igazgatója.

A helyzetet az bonyolítja, hogy a jelenleg ismert 600 génnek 3 millió egyedi mutációja fordulhat elő, egy betegben pedig több hibás gén is lehet. Emiatt kell külön szoftver és szakértői csapat, amely a vizsgálatokat kiértékeli.

Egy-két daganatgén vizsgálatára már az állami rendszerben is van mód: ezek azok a gének, amelyeknek fehérjéire már van finanszírozott, törzskönyvezett gyógyszer. Ezeket a vizsgálatokat a célzott gyógyszerek rendelése előtt kötelező elvégezni az onkológiai centrumokban, anélkül a gyógyszer nem is adható. A gond viszont az, hogy az állami rendszerben nem igazán érhetőek el azok a komplex molekuláris diagnosztikai vizsgálatok és kapcsolódó informatikai szolgáltatások, amelyek részletes képet adnak a daganat molekuláris hátteréről, hogy ezzel pontosabban előre lehessen jelezni a forgalomban lévő célzott gyógyszerek hatásosságát vagy hatástalanságát.

- A precíziós onkológia paradigmaváltást hozhat, innentől kezdve ugyanis a gyógyszerekkel a génhibák miatt rosszul kódolt kóros fehérjéket lehet támadni. Ezt speciális gyógyszerek alkalmazásával lehet elérni, és bár Magyarországon ezek közül nem mindegyik finanszírozott, a világon már 58 ilyen készítmény érhető el.

Emellett 450 klinikai vizsgálat is folyamatban van. Ilyen célzott terápia leginkább a tüdőrák, a vastagbélrák és az emlőrák ellen áll rendelkezésre, de ritkább daganatok esetében is egyre több a lehetőség - mondja Peták István. 

Egy a személyre szabott onkológiai kezelésekre fókuszáló program 3 évig fut 3,2 milliárd forintos keretből. Szervezésében és lebonyolításában az Egyesített Szent István és Szent László Kórház, az Országos Onkológiai Intézet és két vállalkozás, az Oncompass Medicine és a 4iG vesz részt, célja pedig az, hogy a László Kórház vezetésével elinduljon egy olyan klinikai vizsgálat, amely felméri a jelenlegi kezelések hatékonyságát, illetve olyan molekuláris biomarkereket határoz meg, amelyek a jövőben hatékonyabbá, egyben költséghatékonyabbá tehetik a kezelési stratégia kiválasztását. A teljes cikk itt

Vissza

KEGFRISSEBB HÍREINK

Új 1,5T MR Baján2017. december 10.
További hírek...