news/1447_0_200.jpg
Brexit: Nem kell aggódniuk a magyaroknak2017. július 11. (kedd) 07:06mno.huLapszemleMinden magyar állampolgár, aki már legalább öt éve országunkban él, dolgozik, jelentkezhet majd a letelepedési státusért.

A brexit után a jelenleg Nagy-Britanniában élő vagy éppen a közeljövőben oda költöző magyarok helyzetértől készített interjút Caitlin Jones brit nagykövethelyettessel a Magyar Nemzet. A diplomata leszögezte: nem szeretnének családokat kettészakítani.

- Kezdjük abszolút ,,szemmagasságban": egy, már több mint öt éve Nagy-Britanniában dolgozó magyar családapa vagyok. Van most bármi teendőm a brexittel?
- Nem, egyelőre semmi dolga nincs. Minden magyar állampolgár, aki már legalább öt éve országunkban él, dolgozik, jelentkezhet majd a letelepedési státusért. Ez azt jelenti, hogy az oktatást, az egészségügyet, a nyugdíjat, az összes szociális ellátást illetően a brit állampolgárokkal azonos jogok illetik majd meg. És addig maradhatnak majd, ameddig szeretnének. Az egyetlen különbség, hogy nem lesz szavazati joguk, útlevelük, de ha már hat éve folyamatosan nálunk tartózkodnak, akár állampolgárságért is folyamodhatnak, amellyel már ezeket is megszerezhetik. Senkinek nem kell elhagynia az országot, miután kilépünk az Európai Unióból. Ez a kormányunk legfőbb üzenete mindenki számára. És nem szeretnénk családokat sem kettészakítani.

- Hogy néz majd ki ez a jelentkezési folyamat?
- Ez egy teljesen új metódus lesz, online zajlik majd. A szándékunk az, hogy a jelenleginél sokkal egyszerűbb és felhasználóbarátabb legyen.

- Azok, akik még nem élnek öt éve folyamatosan Nagy-Britanniában, egyelőre ideiglenes letelepedési státust kérvényezhetnek majd. Mi a különbség a két folyamat között? Előfordulhat, hogy valaki megkapja az ideiglenes letelepedést, de később elutasítják a végleges kérelmét?
- Nem, számukra úgynevezett türelmi időt biztosítunk majd az ötéves tartózkodás eléréséhez. Hogy ez mikortól él, az még a későbbi tárgyalások kérdése. ?k viszont ez alatt a türelmi idő alatt, egy adott évben nem tölthetnek hat hónapnál hosszabb időt az országon kívül. Szerintem ez elég nagyvonalú ajánlat.

- Magáról az egész folyamatról lehet valamit tudni? Például, hogy milyen hosszú lesz, mennyibe kerül? Az emberek általában utálják az ilyen adminisztratív eljárásokat.
- Ez igaz, ezért szeretnénk olyan egyszerűen megoldani az egészet, amennyire csak lehet. És természetesen a díját is alacsonyan tartani majd. A teljes interjú itt olvasható

Vissza

KEGFRISSEBB HÍREINK

További hírek...