news/1454_0_200.jpg
Kirúgások és káosz a bürokráciacsökkentés után2017. július 13. (csütörtök) 06:44nepszava.huLapszemleAz Emmi huszonhat háttérintézményéből tíz maradhatott önálló.

Negyven embert bocsátottak el, és további kereken százat pedig nem vett át az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) négy egészségügyi háttérintézmény beolvasztásakor - derült ki egy, Hadházy Ákos (LMP) írásbeli kérdésére adott parlamenti államtitkári válaszból, amelyet a nepszava.hu idéz.

Az ellenzéki politikus azt firtatta, hogy az Országos Tisztifőorvosi Hivatal, a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet, az Országos Közegészségügyi Központ, valamint az Országos Epidemiológiai Központ átalakításával hány szakembert küldtek el, mennyien dolgoznak a hivatalok által érintett területeken.

A Népszavának Hadházy azt mondta, noha korábban a kabinet állította: a kormányzati bürokrácia-csökkentő programmal végül senki nem kerül az utcára, Rétvári Bence válasza mindezt cáfolja, hiszen 40 embert elbocsátottak és további 100 embert nem vettek az Emmi állományába.

Utóbbi sok mindent jelenthet, így például azt is, hogy megszűnt a munkaviszony, mert például nyugdíjba ment, vagy tovább foglalkoztatják, csak nem alkalmazottként, hanem munkaszerződéssel vagy más formában. Körülbelül ennyi az ,,eredménye" annak, hogy a kormány a háttérintézmények átszervezésével gyakorlatilag szétverte az egészségügyi igazgatást, köztük a szakmai ellenőrzést, a közegészségügyi biztonságot - vont mérleget Hadházy.

Az Emmi 26 háttérintézményéből 10 maradhatott önálló. Az idei költségvetés alapján a jogutódlással beolvasztott intézményeknek a működésüket 20 százalékkal kisebb összegből kell megoldaniuk. Csak az egészségügyi szakigazgatáshoz tartozókból az eredeti tervek szerint 150 ember elbocsátottak volna el.

Vissza

KEGFRISSEBB HÍREINK

További hírek...