news/1459_0_200.jpg
Áthárított tűmentés - intézményi feladat lesz2017. július 13. (csütörtök) 09:03nepszava.huLapszemleVéget vet a kormányzat a használt injekciós tűk gyógyszertári begyűjtésének.

A feladat a továbbiakban kizárólag a kórházakra és a szakrendelőkre hárul. Ezzel negyedére-ötödére csökken azon helyek száma, ahol a lakosság biztonságosan megszabadulhat az otthon használt ilyen eszközöktől. A cukorbetegek, a szklerózis multiplexes, a vérrögképzést megelőző kezeléseket kapók naponta használnak otthon injekciós tűt, ezt elvben tilos kidobni a szemétbe. A tűk ugyanis azon kívül, hogy szúrnak, fertőzést is terjeszthetnek, hiszen korábban vérrel érintkeztek - írja a nepszava.hu.

A fecskendők ezért különleges kezelést igénylő fertőző hulladékok, megsemmisítésükről elvben a szemét birtokosának kell gondoskodnia. Az efféle szemét visszagyűjtése évek óta megoldatlan, de ha valaki megfelelően becsomagolta, és elvitte a patikába a lejárt gyógyszereket gyűjtő dobozba be lehetett dobni.

A jövőben azonban az ilyen típusú szemét átvételére a gyógyszertárak már nem kötelezhetőek. A patikákban elhelyezett hulladékdobozba elvben mostantól csak hagyományos gyógyszereket lehet elhelyezni. Az injekciós tűket, fecskendőket, infúziós szerelékeket a szakrendelőknek, illetve a kórházaknak kell gyűjteniük. A betegellátó intézmények feladata lesz az is, hogy olyan speciális hulladékgyűjtő helyeket alakítsanak ki, ahol a lakosság a személyzet segítsége nélkül is el tudja helyezni ezt a fajta hulladékot.

Hosszú időszak bizonytalanságának vet véget az új szabály - nyilatkozta Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke, aki szerint a gyógyszertárak eddig is csak jobb híján vették át a lakosságtól a tűket. Az új megoldás nem tökéletes, mert a kórházaknak másfél évük van arra, hogy felkészüljenek a feladatra. Ezalatt pedig kétséges, hogy ez a hulladék hol fog kikötni. Most, ha valaki belép a kórház, vagy egy szakrendelő ajtaján nem nagyon találja meg az élénksárga és piros injekciós tűgyűjtő műanyag konténereket.

Vissza

KEGFRISSEBB HÍREINK

További hírek...