news/1468_0_200.jpg
A somogyi városokba is begyűrűzött a háziorvoshiány2017. július 14. (péntek) 08:21sonline.huLapszemleNagybajomon kívül még 18 somogyi háziorvosi körzetben nincs állandó orvosi ellátás.

Már Nagybajomban és Nagyatádon is van olyan körzet, amelynek hosszabb ideje nincs állandó háziorvosa. Néhol az is előfordul, hogy minden nap más orvos rendel, s csupán néhány órát a körzetekben. Jelenleg 18 betöltetlen praxis van Somogyban - olvasható a sonline.hu portálján.

Nagybajomban egy éven nem tudják betöltetni a gyermekorvosi praxist, pedig 3 település több mint 1200 gyermeke tartozik a körzethez. Az önkormányzat 3 szobás szolgálati lakást is biztosítana és az állam is jelentős összeggel támogatná a kezdő háziorvosok elhelyezkedését. Ám Nagybajomban hiába hirdetik egy éve, többféle fórumon és portálon is a praxist, egyelőre nincs érdeklődő. - Nem is gondoltuk, hogy ekkora az orvoshiány - mondta Nagybajom polgármestere, Czeferner Józsefné.
Bíztunk abban, hogy mivel a nagybajomi körzet nagyon nagy, több a normatív támogatás, így könnyen találunk majd gyermekorvost. Ám rá kellett döbbennünk, hogy a gazdasági tényezők nemigen számítanak, pedig van felújított, kulturált rendelőnk és szolgálati lakásunk - tette hozzá Nagybajom polgármestere.

Nagybajomon kívül még 18 somogyi háziorvosi körzetben nincs állandó orvosi ellátás. Nagybajomon kívül például Nagyatádon is több háziorvos is feladta a praxisát, így az ott maradókra sokkal nagyobb teher hárul - mondta Dús István, háziorvos, a Magyar Orvosi Kamara megyei elnöke, aki hozzátette azt is, a készenléti időt is nekik kell megoldaniuk. Ezért azonban csak ambuláns finanszírozást kapnak. Például, ha beadnak egy súlyos allergia elleni injekciót, akkor azért is csak az 500-600 forintos ambuláns ellátási díjat kapják meg, holott annak a többszörösébe került az oltóanyag. Tehát nem rentábilis a készenlét, amire egyre többször kényszerülnek a háziorvosok.

Vissza

KEGFRISSEBB HÍREINK

További hírek...