news/1475_0_200.jpg
Új műtéti módszert alkalmaznak Kecskeméten2017. július 17. (hétfő) 08:20baon.huLapszemleEgy új technika révén egyszerűbbé válnak a méhsüllyedést helyreállító műtétek a kecskeméti megyei kórházban.

A Németországból importált eljárással idősebb és nagyobb testsúlyú betegek is operálhatóak, és rövidebb a felépülési idő is - olvasható a baon.hu portálján.

A méhet a medence belsejében izmok, szövetek és ínszalagok tartják. Ezek az izmok terhesség, szülés vagy nehéz munka hatására meggyengülhetnek, és főleg idősebb korban, az ösztrogén hormon szintjének csökkenésével a méh a hüvelycsatornába süllyedhet, akár az is előfordulhat, hogy az egész méh a hüvelyen kívülre esik. Mindez teltségérzéssel, alsó deréktáji fájdalommal, fájdalmas közösüléssel, vizelési, vizelettartási és székelési nehézségekkel jár, és fokozott kockázatú egy esetleges szülés is - magyarázta dr. Bánfalvi Attila, a megyei kórház szülészeti-nőgyógyászati osztályának vezető főorvosa.

Régebben műtéttel méheltávolításra és ­hüvelyzárásra volt lehetőség. Majd ­jöttek az új módszerek, amelyek már jobban kímélték a ­beteget, és esélyt adtak a ­későbbi ­szexuális életre is. Ezek lényege­ a méhet tartó szalagok megrövidítése, más ­helyen történő rögzítése. Korábban a feltáráshoz ­hosszú metszést kellett ejteni a hasfalon, míg a laparoszkópos technológia előretörésével a műtéteket ma már három apró­, 1-1,5 centis lyukon keresztül is el lehet végezni.

Vissza

KEGFRISSEBB HÍREINK

További hírek...