news/1600_0_200.jpg
Protonterápiás központ épülhet Recsk közelében2017. augusztus 11. (péntek) 07:05heol.huLapszemleA tervezett centrum a budapesti és debreceni egyetemi klinikákkal szoros együttműködésben dolgozhat majd.

Az elmúlt évtizedek legnagyobb beruházása való­sulhat meg néhány éven belül Recsk határában, ha megépül a tervezett proton­terápiás centrum a Búzásvölgyi tó közelében - tudta meg a herol.hu Nagy Sándor polgármestertől. A beruházásban érdekelt cég képviselői a napokban jártak a településen, ahol tájékoztatták a község veze­tőit a tervekről, illetve az ezzel kapcsolatos előkészítő tanulmány részleteit ismertették.

Magáról a terápiáról érdemes tudni, hogy a daganatos betegségek kezelése ­során alkalmazott forra­dalmi eljárás.­ A protonsugárzás rendkívüli pontossággal bír, és jellemzője, hogy a lehető­ legnagyobb dózist a daganatos területen adja le, minimális sugárzásnak kitéve­ a környező ép szöveteket. Az eddig­ használt ­standard besugárzási technikákkal összevetve nem károsítja a daganat mögötti és sokkal kevésbé a daganat előtti ép szöveteket.

A recski központ építésének ötlete évekkel ezelőtt merült fel, amikor egy befektető megvásárolta azt a több mint húszhektáros, festői szép­ségű területet, amelyen a terápiás centrum és az ehhez tartozó szálloda, konferenciaközpont megépülhetne.
Európában egyelőre három ilyen korszerű, kiváló felszereltségű intézmény található: Németországban Münchenben és Essenben, valamint Csehországban a prágai központban. A tervekről a teljes cikkben

Vissza

KEGFRISSEBB HÍREINK

Új 1,5T MR Baján2017. december 10.
További hírek...