news/1772_0_200.jpg
Magyar cégek is üzletelnek Észak-Koreával2017. szeptember 12. (kedd) 07:54BorsonlineLapszemleFőként gyógyszereket és vélhetően kísérletekhez szükséges állato­kat adunk el Észak-Koreának., 24,5 millióért antibiotikumot veszünk.

Néhány magyar cég idén is üzletel Észak-Koreával. ,,Megközelítőleg hétmillió forint értékű, alapvetően gyógyszeripari kivitelről van szó. Ez egyrészt élő emlős állatokat (4,4 millió forint), másrészt terápiás vagy megelőzési célra szolgáló gyógyszereket jelent. 24,5 millió forintos behozatalunk teljes egészében szulfonamidokat tartalmaz. Ezeket ismereteink szerint bakteriális fertőzések kezelésére használják" - tudta meg a bors.hu a külügyminisztréiumtól.

Évtizedek óta tartozik Magyarországnak a sztálinista rezsim, amely még a Kádár-rendszer alatt kért hitelt hazánktól. Az adósság összege 29,63 millió transzferábilis rubel volt - a szocialista országok e pénznemben vezették adósságaikat 1964 és 91 között -, ami ma már 815 millió forint. Ez jó eséllyel tartozás is marad.

,,Ennek rendezése mindmáig nyitott kérdés. Tekintettel a jelenlegi feszült politikai helyzetre, nem is számíthatunk az adósság rendezésére a közeli jövőben" - sommázta a Borsnak a tárca.

A magyar diplomácia arra is gondolt, ha Donald Trump beváltja az ígéretét, és megszakít minden kereskedelmi kapcsolatot az Észak-Koreával üzletelő országokkal: ,,Ha ez az amerikai félnek fontos, készek vagyunk bármikor olyan jogszabály meghozására, amivel ezt leállítjuk, de nem hisszük, hogy a mi hétmillió forintos exportunkon múlik a rezsim fennmaradása" - jegyezték meg.

Vissza

KEGFRISSEBB HÍREINK

További hírek...