news/1951_0_200.jpg
Nincsenek tisztában jogaikkal a szemüvegesek2017. október 9. (hétfő) 07:53vg.huLapszemleMásfél millió magyarországi lakos még sosem vett részt szemvizsgálaton, pedig nem látnak jól.

Az idén lett nagykorú az a rendelet, amely szerint a munkáltatónak biztosítania kell a munkavállaló éleslátásához szükséges szemüveget. A Világgazdaságnak nyilatkozó munkajogász szerint a munkavállalók többsége nem is tud e jogszabályról, ezért nem is kérik számon a munkáltatókon szemüvegük támogatását. Az 1999-es rendelet szerint a munkáltató köteles foglalkozás-egészségügyi orvoshoz küldeni azt a munkavállalót látásvizsgálat céljából, aki rendszeresen, legalább napi négy órán keresztül a képernyő előtt dolgozik. Ezt a vizsgálatot még a képernyős munkavégzés megkezdése előtt kell elvégezni, majd kétévenként megismételni. A rendelet nem rögzíti, hogy a munkáltató mekkora összeget köteles megtéríteni a szemüveg vagy a kontaktlencse árából - írta a lap.

A Magyar Látszerész Szövetség adatai szerint másfél millió magyarországi lakos még sosem vett részt szemvizsgálaton, pedig nem látnak jól. A szövetség, többek közt azért, hogy a helyzeten javítson, 2005 óta minden októberben megrendezi a látás hónapját.

A rövidlátás főleg fiatalkorban romolhat, így akár egy-két évente is új szemüvegre lehet szükség. Időskorban az olvasószemüveget kell két-három évente cserélni. Olvasáshoz 45 éves korban általában már 0,5 dioptriás szemüvegre van szükség, 60-65 éves korban pedig 2,5-3 dioptriásra. Az időskor húsz éve alatt legalább háromszor, négyszer kell cserélni az olvasószemüveget - mondta a Világgazdaságnak Németh János, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának professzora.

Vissza

KEGFRISSEBB HÍREINK

Új 1,5T MR Baján2017. december 10.
További hírek...