news/1952_0_200.jpg
Alternatíva kell legyen a háziorvosi munka Miskolcon2017. október 9. (hétfő) 08:01szon.huLapszemle

Azt már nem mondhatjuk, hogy anyagilag nem éri meg ez a munka, de érezhetik úgy, egy vidéki praxisból már nincs visszaút.

A háziorvosi munkával kapcsolatban felmerül, hogy egyedül van az orvos. Ugyanakkor a betegjogok kapcsán kicsit átestünk a ló másik oldalára, ma ott tartunk, hogy nekünk orvosoknak nincs megfelelő védelmünk - mondja dr. Poncsák Csaba, a Praktizáló Orvosok Szövetségének elnöke a szabolcs online-nak. Példaként említi, hogy ha valamilyen okból megromlik a kapcsolat a háziorvos és a beteg között, akkor a beteg bármikor válthat orvost, de a jogi helyzet az orvos számára nem teszi lehetővé, hogy ne akarja ellátni a pácienst, főleg ha az ellátási körzetbe tartozik.

Az orvosi egyetemre felvételt nyert fiatalok 80-90 százaléka nem tervezi, hogy háziorvos lesz. Afféle másodikként választandó pálya lett, nem vonzó. A praxisvásárlási, letelepedési támogatás olyan összeget ért el, ami nagyon előnyös és még így is kevés orvos van. Annak idején ilyen lehetőségek sem voltak, egy praxis megvásárlása pedig többmilliós tétel. De véleményem szerint több szemszögből kell a problémát nézni, a társadalmi változások is sokat nyomnak a latba - mutat rá dr. Poncsák Csaba.

Azt már nem mondhatjuk, hogy anyagilag nem éri meg ez a munka, de érezhetik úgy, egy vidéki praxisból már nincs visszaút. Sokszor a háziorvosnak nincs helyettese, ügyelni kell, nem tud mozdulni.

A többi kolléga részéről sincs megbecsülés, rossz beidegződés, hogy kicsit lenézik a háziorvost a szakmán belül. Egyre több a beteg, nincs meg a presztízse egy rendelésnek. Évi 11 ezer beteg fordul meg egy rendelőben, napi ötven-hatvan, húsz éve ennél jóval kisebb számok voltak. Miénk az alapellátás, nekünk mindenképpen el kell látni a beteget - teszi hozzá az elnök.

A megoldásról kérdezve megjegyzi: ennyi orvost nem lehet hirtelen pótolni. Látniuk kell a hallgatóknak, hogy meg tudják alapozni a jövőjüket, háziorvosként is élhetnek tudományos életet. A szakma népszerűsítése érdekében tájékoztató előadásokat is kellene tartani az orvosi egyetemeken, kicsit terelni erre a szakra a hallgatókat, felhívni rá a figyelmüket, hogy ez is egy jó életpályamodell.

Vissza

KEGFRISSEBB HÍREINK

Új 1,5T MR Baján2017. december 10.
További hírek...