news/2_0_200.jpg
Az állami bürokrácia megfojtja az egészségügyet 2016. október 27. (csütörtök) 06:53Forrás:KlubrádióLapszemleSinkó Eszter szerint végre leesett a tantusz a kormánynak az egészségügy fontosságát illetően.

Magyarországon az egészségügyi kiadásoknak csak a 65%-át fizeti az állam, de még ennél is nagyobb baj, hogy a magánkiadásokat nagyrészt „zsebből" fizeti a beteg – erről beszélt Klubrádió Reggeli gyors című műsorában a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központ igazgató-helyettese. Sinkó Eszter szerint bár a kórházi várólisták valóban rövidülni látszanak, komoly problémát jelent, hogy a diagnózis megszületéséig hosszú idő telik el - olvasható a Klubrádió honlapján.

Úgy tűnik végre „leesett a tantusz" a kormánynak az egészségügy fontosságát illetően, ennek bizonyítéka, hogy a jövő évi költségvetésben már 200 milliárd forintot irányoztak elő egészségügyi kiadásokra. Igaz, ebben benne van a fővárosi kórházaknak szánt 40 milliárd forint és a béremelésre elkülönített 80 milliárd is – mondta az egészségügyi közgazdász.

A szakember szerint a kilencvenes évek óta sok minden változott az egészségügyben, igaz, a betegek ebből csak keveset érzékelhettek. Beszélt arról, hogy 2010 óra megint az állami egészségügy irányába mozdult el a fenntartás, finanszírozás kérdése, ami nem fogja megoldani a gondokat.
Sinkó Eszter ugyanakkor úgy vélte, van ami kifejezetten az állam feladata ezen a téren is, így például az, hogy egyenszilárdságú szolgáltatásokat teremtsen, vagyis tüntesse el a regionális különbségeket és hozzon létre egy kiszámítható, egységes rendszert. „Az egészségügyi ellátás szisztematikusan alulfinanszírozott" – jelentette ki a szakember, aki szerint ennek köszönhető az egészségügyben dolgozók elvándorlása is.

A reformról szólva arról beszélt, hogy le kell mondani arról, hogy minden városban legyen kórház. Úgy vélte, az önmagában nem rossz elképzelés, hogy az egyetemek alá rendeljük a kórházakat, ez a három vidéki közül kettőben már meg is történt. A problémát ott látta, hogy az intézmények ezzel elveszíthetik gazdasági önállóságukat.

Vissza

KEGFRISSEBB HÍREINK

További hírek...