news/2191_0_200.jpg
Nagymamákat és kismamákat is oltani kellene2017. november 10. (péntek) 09:05sonline.huLapszemleTöbbeknek járna az influenza elleni védőoltás, mint ahányan azt kérik.

Hazánkban 1 millió 300 ezer influenza elleni vakcinát biztosít az állam, ám a javasolt célcsoportnak csupán a fele adatja be magának a védőoltást, így a vakcinák 50 százaléka az influenza-szezon végén a kukában landol - hangzott el azon az influenza szezonnyitó konferencián, amelyet a védőoltás népszerűsítése céljából tartottak orvosoknak és egészségügyi dolgozóknak Kaposváron - olvasható a sonline.hu portálján.

Magyarországon évente 6000-rel többen halnak meg, amikor alacsony az átoltottság - mondta előadásában dr. Vajner Péter háziorvos, aki hozzátette, az esetek többségéért az influenza a felelős. Mint kiemelte, az orvosoknak nagy szerepük van abban, rá tudják-e venni a sokszor csekély ismeretekkel rendelkező pácienst az oltásra.

Az érdeklődők tájékozódhattak az influenza surveillance jelentőségéről, vagyis arról a hadjáratról, amelyet a szakemberek a vírus ellen vívnak azáltal, hogy feltérképezik az aktuális helyzetet, valamint a következő évben megjelenő mutációt jósolják meg. Ezzel az 1918-as világméretű spanyolnátha-járványhoz hasonló tragédiákat igyekeznek megelőzni. Ebben a prevencióban nagy jelentősége van az átoltottságnak.

Dr. Mészner Zsófia a kockázati csoportok átoltottságának jelentőségéről beszélt. Az influenza cseppfertőzéssel terjed, ezért szezonjában kerülni kell a gyakori puszilkodást, kézfogást, ugyanis a fertőzöttek 30 százaléka tünetmentes, ám terjesztik a betegséget. A láztalan állapot alatt is előfordul vírusürítés - mondta előadásában dr. Mészner Zsófia. Mint kiemelte, a gyerekek tünetei teljesen mások, mint a felnőtt betegeké, ráadásul gyakran felülfertőződnek pneumococcussal, amelyre már létezik a kicsiknek védőoltás, ám jó volna, ha azt a nagyszülők is beadatnák maguknak az influenza elleni vakcina mellé. Hazánkbanaz előrejelzések alapján december vége-január elejére várják a járványt.

Vissza

KEGFRISSEBB HÍREINK

További hírek...