news/2320_0_200.jpg
Szétrobbantja az orvosi kamarát a tagdíjbotrány?2017. december 2. (szombat) 10:26ATV StartLapszemle

Az ATV Start vendége volt Éger István, a MOK elnöke

A kamarai tagdíjemelés, a MOK átláthatóságának növelését követelő petíció és a fogorvosok külön kamarája is témája volt az ATV Reggeli Start című műsorának péntek reggel. Éger István elmondta, a 70-80 százalékos arányban megválasztott Területi Szervezetek Tanácsa, amely 22 területi szervezetet tömörít, és amelyik a gazdálkodásért elsősorban felelős,  ellenszavazat nélkül döntött úgy, hogy napirendre kell tűzni a kamarai tagdíjak emelését, és ezt javaslatként az országos küldöttgyűlés elé kell vinni. Nem kevés pénzről van szó, de hogy a viszonyokat értsék: Magyarországon számos kamara van, több mint tíz, ezek között még a javasolt, havi 1700 forintos emelés után is a MOK maradna a legolcsóbb.

A kérdésre, mi az ellenszolgáltatás ezért a tagdíjért, Éger István elmondta: azt is meg kell vizsgálni ilyenkor, hogy milyen arányban megy a háborgás, hányan csinálják a fesztivált, hány támogatójuk van, és hányan vagyunk. Közel 50 ezren vagyunk, és ebben van néhány hangadó és van néhány száz aláírás. Akik ráadásul nem veszik a fáradtságot arra, hogy tájékozódjanak azokról az adatokról, amelyeknek a hiányát reklamálják. Mit csinál a Kamara? Például azoknak a fogorvosoknak, akik most önálló kamarát akarnak, másfél év szisztematikus, helyenként asztalt verő, de színfalak mögött folyó tárgyalásokkal elértük azt, hogy a tegnapi bejelentés szerint 3 millió forint üti a markukat.

Egyébként ahhoz, hogy ők önálló kamarát csináljanak, két feltételnek kell teljesülni: egyrészt kell egy törvénymódosítás, mert a jelenlegi törvényi helyzet ezt nem engedi meg, másrészt az kell, hogy a több mint hatezer fogorvos, - akiknek önálló tagozatuk van a kamarában és  jó együttműködésben dolgozunk - többsége is ezt akarja.

Éger István elmondta, 900 millió forint körül van az MOK előírt tagdíj bevétele, amely törvényszerűen nem tud 100 százalékban teljesülni, mert mindig vannak olyanok, akik késnek, nem fizetnek stb. Ha csak ez a pénz lenne, akkor január elsején nem tudnánk bért fizetni. Nyilvánvalóan kell lennie olyan tartaléknak,  amivel minden évnek az elején tovább tudjuk vinni országszerte az intézmény működését,  miközben kezdenek befolyni a tagdíjak.

A kérdésre, ki fűti ezt az ellenzéket, az elnök elmondta, lassan 15 éve, hogy a kamara élére megválasztottak, a legrosszabb eredményt az utolsó választáson értem el a 70 százalékos támogatottsággall. Azóta minden alkalommal, ha valamit tenni akarunk, van egy kisebbség, amelyik ordítozni kezd. Aztán ez elmúlik. Én nem vagyok nagyon ideges, nekem az felelősségem, hogy a félidőben olyan helyzetet teremtsek, hogy amikor két év múlva lelépünk a színről, akkor ne üres kasszát hagyjunk az utódainkra, hanem olyan körülményeket, melyek közt tisztességgel tovább tudnak dolgozni. A meghekkelt sajtótájékoztatóról és arról, kik állnak a kamara elleni támadások mögött - a teljes interjúban hallhatnak

Vissza

KEGFRISSEBB HÍREINK

Új 1,5T MR Baján2017. december 10.
További hírek...