news/2332_0_200.jpg
Miért nem képes megtartani orvosait a megye?2017. december 4. (hétfő) 08:36vasárnapihírek.huLapszemleIgen kevés a sikerélmény, márpedig, ha az orvosnak nincs sikerélménye, előbb-utóbb ő is belefásul.

Egyfelől minden a legnagyobb rendben van: épül-szépül az ország, sorra újítják fel a kórházakat, rendelőket. Másfelől van olyan része az országnak, ahol egy orvos egyszerre három helyen helyettesít, és van, ahova egy sem jut. A vasarnapihirek.hu arra volt kíváncsi miért nem képes megtartani az orvosokat az ország két legszegényebb megyéje, miközben milliárdokat áldoz kórházai és rendelői felújítására, az egészségügyi infrastruktúrára.

Dr. Salamon Sándor eredetileg a bodrogközi Lázacséke háziorvosa, emellett néhány napot ügyel Cigándon és helyettesít két körzetben - az egyik évek óta betöltetlen praxis, és már remény sincs arra, hogy valaha találjanak oda orvost. Aztán kocsiba ül, és irány Sátoraljaújhely. Na, nem mindennap, van, hogy az utolsó kör kimarad. ,,Még bírom - mondja az idén hatvanöt éves háziorvos, aki magát tinédzsernek tartja az alapellátásban. - Nálunk a megyében 60 felett van az átlagéletkor. Én egy komoly szívműtét után vagyok, négy eret cseréltek ki bennem, de egyelőre nem gondolkodom abban, hogy befejezem."

Salamon doktor az ország legszegényebb régiójában dolgozik, de azt nem lehet mondani, hogy zokszó nélkül. Egyike azoknak az orvosoknak, akik rendszeresen és hangosan tiltakoznak a lehetetlen állapotok ellen. ,,Már annyiszor, annyi mindent elmondtunk, hogy gyakorlatilag minden közhelynek számít. Nézzen körül a megyében: az emberek elcsigázottak, reményvesztettek, teljesen amortizálódtak. Mit várjunk attól az orvostól, aki közöttük él és dolgozik? Egy perspektíva nélküli embert nehéz motiválni az egészségével, igen kevés a sikerélmény, márpedig, ha az orvosnak nincs sikerélménye, előbb-utóbb ő is belefásul."

Vissza

KEGFRISSEBB HÍREINK

Új 1,5T MR Baján2017. december 10.
További hírek...