news/2346_0_200.jpg
Nem helyettesítik az orvosokat a képzett ápolók sem2017. december 6. (szerda) 08:17nlcafeLapszemleAmerikában 50 éve vannak emelt kompetenciájú ápolók, akik nagyon hasznosak.

Dolgoztam Angliában, az arab világban is, és azt tapasztaltam, hogy az emelt kompetenciájú ápolók rengeteg feladatot le tudnak venni az orvos válláról. Magyarországon az emberek nem egészségügyi ellátásért mennek, hanem orvoshoz, ezért itthon először a hozzáálláson kell változtatni - írja az nlcafe.hu-n a szegedi Sürgősségi Betegellátó Önálló Osztály osztályvezetője, dr. Pető Zoltán.

Amerikában 50 éve vannak emelt kompetenciájú ápolók, akik igenis nagyon hasznosak. Például nem kell minden beteg papírját az orvosnak megnéznie, nem kell kötöznie, a kórházban fekvő betegek állapotromlását is folyamatosan tudják figyelni - ezzel az intenzív osztályos felvételt is meg lehet előzni -, de más igen komoly feladatot is el tudnak végezni.

Szerintem ez egy remek dolog, nagyon várom, hogy nálunk is legyenek ilyen kollégák a kórházban. 2017-ben Pécsett, Nyíregyházán és Szegeden indult ilyen képzés, és valóban másfél év alatt kapnak pluszjogosultságokat az eleve is egészségügyi főiskolát végzettek, hat szakirányban.

Tévedés lenne azonban azt hinni, hogy ők az orvosokat helyettesítik majd, egyszerűen ellátnak majd olyan feladatokat, amiket eddig az orvosok voltak kénytelenek.

További részletek a weboldalon.

Vissza

KEGFRISSEBB HÍREINK

Új 1,5T MR Baján2017. december 10.
További hírek...