MAGYAR ORVOSI KAMARA

HUNGARIAN MEDICAL CHAMBER

Különleges magyar újítás segíthet túlélni az infarktust

2020-02-13 12:03:54 FORRÁS: napidoktor.hu

Szerző: -

Hírek - Ágazati hírek

Egy kis eszköz és a távkonzultáció elég ahhoz, hogy kevesebb, mint fele annyian haljanak meg szívinfarktusban a kórházakban, mint korábban – hangzott el azon az orvosszakmai rendezvényen, ahol az ország vezető kardiológusai és háziorvosai vettek részt.

Magyarországon évek óta a legtöbben a keringési rendszer valamilyen betegsége miatt halnak meg. 2018-ban közel 2-szer többen haltak meg emiatt, mint valamilyen daganatos betegségben. (GKI adatok). Ezért is fontos ennek az eszköznek a használata.

“Kevesebb, mint felére csökkent a kórházi halálozások száma azokban az esetekben, ahol a transztelefonikus EKG-t és a mögötte álló betegirányítási és konzultációs rendszert használták a mentősök és orvosok akut szívelégtelenség esetén” – közölte Professzor Dr. Édes István, a Debreceni Tudományegyetem Kardiológiai Klinikájának egyetemi tanára. – „A kórházi halálozás prognosztikus tényezőit kerestük, akut szívelégtelenségben szenvedő szívinfarktusos betegekben. Eredményeink szerint, ebben a súlyos betegcsoportban a TTEKG alapján történő betegirányítás és konzultáció több, mint a felére csökkentette a kórházi halálozást . Úgy tűnik, hogy akut szívinfarktusban minél súlyosabb a beteg állapota, annál fontosabb a transztelefonikus EKG alapján történő betegirányítás” – magyarázta a professzor.

A transztelefonikus EKG (TTEKG), egy kis dobozban is könnyedén elférő eszköz, mellyel bárhol, bármilyen körülmények között elkészíthető a legmagasabb szintű, úgynevezett 12 elvezetéses EKG felvétel alig 1 perc alatt. A csoda mégsem ebben, hanem az eszköz mögötti rendszerben rejlik. A kis készülék által rögzített jeleket interneten, vagy annak hiányában telefonon, esetleg a mentősök TETRA rádióján keresztül azonnal elküldheti a mentőtiszt vagy háziorvos a kardiológiai centrumba, ahol a felvételeket a monitoron rögtön a legképzettebb szakorvosok elemzik.

A TTEKG segítségével így percek alatt kardiológusi konzultációt kap az akkut beteg, legyen bármilyen kis településén az országnak.

Megtekintések száma: 3520

Hírek

Választások 2019

E-ügyintézés

Tagsági jogosultság ellenőrző

Közérdekű Adatok

MOK KOMPLEX

Kedvezmények

Tagdij

Területi szervezetek

Tagfelvétel

Kamarai tagok csoportos élet- és balesetbiztosítása

ESEMÉNYEK