MAGYAR ORVOSI KAMARA

HUNGARIAN MEDICAL CHAMBER

A közvéleményt megtévesztő és jogellenes a fogorvosok 'sztrájkja'

2019-09-03 14:00:10 FORRÁS: kormány.hu

Szerző: Weborvos Automata

Ágazati hírek

A tárca szerint jogellenesen járnak el, ha egyidejűleg tömegesen veszik ki a „szabadságukat”.

A kormány elkötelezett az egészségügyi alapellátás javítása iránt. A fogászati alapellátásra fordított összeg 2010 óta 22 milliárdról 33 milliárd forintra nőtt. Praxisonként ez évi akár több millió forintos növekedést is jelent. Az elmúlt években emelkedett a praxisok finanszírozása, a fogorvosok rezsitámogatást, letelepedési támogatást kapnak, a Magyar falu programon keresztül is segítjük a kistelepüléseken szolgáló fogorvosok munkakörülményeit. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma tovább dolgozik a részleteken és folytatja a párbeszédet - írta közleményében az Emmi.

Az EMMI hónapok óta tárgyal az érdekképviselettel, hogy közös megegyezés mentén tovább növeljük az alapellátásban dolgozó fogorvosok finanszírozását. A Magyar Orvosi Kamara Fogorvosi Tagozatának múlt heti ülésén jelenlévő, a fogorvosok által választott megyei elnökök nagy többséggel, 19:3 arányban elfogadták a javaslatunkat.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a közvéleményt megtévesztő és jogellenes a fogorvosok „sztrájkja”. A 2994 államilag finanszírozott alapellátást végző fogorvosi praxisból ugyanis mindössze 288-an írták alá azt a nyílt levelet, melyben 2019. szeptember 2-től két hétig megtagadják az ellátást. Ők az érintett fogorvosok csak 9,6%-át teszik ki, és zömében nem is közalkalmazottak. A tiltakozó fogorvosok többségénél tehát a „sztrájk” jogilag nem értelmezhető, jogellenes és a közvéleményt megtévesztő.

Véleményünk szerint leginkább csak politikai kampánycélokat szolgál.

A szerződéses jogviszonnyal foglalkoztatott – vagyis nem közalkalmazott – fogorvosok kötelesek ellátni a körzetükben lakókat, a rendelési idejükben heveny panaszokkal hozzájuk fordulókat, illetve azokat a krónikus betegeket, akiknek az egészsége károsodna az ellátás hiányában. Jelen esetben nem történt meg a munkabeszüntetéssel kapcsolatban a megbízó előzetes tájékoztatása és hozzájárulása, így jogellenesen járnak el, ahogy abban az esetben is, ha egyidejűleg tömegesen veszik ki a „szabadságukat”.

Megtekintések száma: 146

Hírek

Orvosok Lapja

E-ügyintézés

Tagsági jogosultság ellenőrző

Közérdekű Adatok

MOK KOMPLEX

Kedvezmények

Tagdij

Területi szervezetek

Tagfelvétel

Kamarai tagok csoportos élet- és balesetbiztosítása

ESEMÉNYEK