MAGYAR ORVOSI KAMARA

HUNGARIAN MEDICAL CHAMBER

Szombaton tisztelgünk a szervdonorok előtt

2019-10-09 15:29:27 FORRÁS: Weborvos

Szerző: Weborvos Automata

Ágazati hírek

A donorok tiszteletére, immáron hagyományosan 19 órakor fáklyás séta indul a Hősök terére a mezőgazdasági múzeumtól.

Szombaton hagyományosan két helyszínen tartják meg Budapesten a XIII. Szervdonációs és Transzplantációs Európa- és Világnapot, a  MOM Sport Uszodában és a Vajdahunyadvárban. A Világnap célja a tiszteletadás a donoroknak és családtagjaiknak, illetve szolidaritás a még szervátültetésre váró betegekkel. Ezen a napon a szervátültetettek egyben köszönetüket fejezik ki a szervátültetés lehetőségét megteremtő donorjelentő, valamint a transzplantációt és az utógondozást végző egészségügyi dolgozóknak is. A Világnap egyben üzenet valamennyi ember számára: Kérlek, ne tiltakozz a donáció ellen! Egyetlen donor akár hat ember életét is megmentheti, míg az eltemetett szerv már senkin sem képes segíteni.

A világnap tiszteletére sportversenyekkel és díjátadással készülnek a szervátültetettek, amelyet fáklyás felvonulással zárnak a Hősök terén. A felvonulás a Vajdahunyadvárból indul 19.00-kor, amelyre mindenkit szeretettel vár a Magyar Szervátültetettek Szövetsége, a Transzplantációs Alapítvány, a Magyar Transzplantációs Társaság és az Országos Vérellátó Szolgálat Transzplantációs Igazgatósága.

A Szervdonáció és Transzplantáció Európa Napját az Európa Tanács kezdeményezésére 1996-ban, Genfben rendezték meg először, majd 2005-ben a WHO október második szombatját a Szervdonáció és Transzplantáció Világnapjává nyilvánította. Magyarországon több mint 5.000 szervátültetett él és évente mintegy 500-an kaphatnak új életet. A szervre várók száma meghaladja az 1.400 főt. Hivatalos adatok ugyan nincsenek és kiskorú kivételével a hozzátartozó beleegyezésére sem volna szükség a szervkivételhez, mégis évente több tucat donáció maradhat el a hozzátartozók tiltakozás miatt.

Délelőtti program: Sportesemények

Helyszín: MOM Sport Uszoda és Sportközpont, 1123 Csörsz u. 14-16.

Időpont: 2019. október 12. (szombat)10.00 – 13.00

Szervátültetett sportolók, neves olimpikonok és orvosok/ápolók, úszóváltója nyitja a sporteseményt, amelyet az MLSZ egykori kiváló válogatott labdarúgói részvételével rendezett, kispályás mérkőzés követ.

A délelőtti esemény fővédnöke: Dr. Matusovits Andrea, OVSZ főigazgató

A sportesemény házigazdája: Dr. Csisztu Zsuzsa

Program:

10:00-10:25        Megnyitó

10.25-10.45        Úszó váltó és eredményhirdetés

11.00-12.00        Bicskei Kupa- kispályás labdarúgó mérkőzés és eredményhirdetés

13.00-13.00        Faültetés a Gesztenyés kertben és emlékfutás

Délutáni Program: Ünnepélyes díjátadók

Helyszín: Magyar Mezőgazdasági Múzeum – Konferencia terem

1146 Budapest, Városliget – Vajdahunyadvár

Időpont: 2019. október 12. (szombat) 16.00

Az ünnepen Pro Vita díjban részesüljenek azok az emberek, akik önzetlen módon szeretteiknek adományozták egyik veséjüket, vagy májuk egy darabját, s ezzel életet mentettek. „Az élet mentésében tanúsított példamutató magatartásért” járó erkölcsi elismerést az Emberi Erőforrások minisztere, dr. Kásler Miklós adja át.

Megtekintések száma: 266

Hírek

Választások 2019

E-ügyintézés

Tagsági jogosultság ellenőrző

Közérdekű Adatok

MOK KOMPLEX

Kedvezmények

Tagdij

Területi szervezetek

Tagfelvétel

Kamarai tagok csoportos élet- és balesetbiztosítása

ESEMÉNYEK