2020/11. hét

2020-03-16 07:22:00 FORRÁS: Dr. Kincses Gyula

Szerző: Máté-Horváth Nóra

Hírek - Heti beszámolók

A hetünk nekünk is, mint az egész országnak, a koronavírus-járvány követéséről, a szükséges intézkedések átgondolásáról szólt. 

Szerdán sajtótájékoztató tartottunk a koronavírus helyzetben az egészségügyre váró problémákról, és az orvosi kamara lehetséges szerepvállalásáról. A sajtótájékoztatón Kincses Gyula elnök, Lénárd Rita és Álmos Péter alelnökök és Svéd Tamás titkár vettek részt.

Arra kértük a kormányt, hogy a betegbiztonság és a kollegák érdekében biztosítsa a betegellátás feltételeit:

  1. Biztosítsa a megfelelő védelmet nyújtó maszkokat, védőruhát, ellátás-szervezést
  2. Az intézmények gazdálkodását a járvány ellehetetleníti: az állam térítse meg a járvány miatti kiadásokat és bevételkiesést
  3. Adja meg azt a bért, ami pályán, itthon és a közszférában tartja az egészségügy dolgozóit és méltó megélhetést biztosít.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy bár még folynak a tárgyalások, de az OKGY határozatnak megfelelően megkezdjük az önként vállalt többletmunka felmondásának gyűjtését. Egyértelműen leszögeztük, hogy az önként vállalt többletmunka nem sztrájk, valamint, hogy a járvány alatt a MOK semmilyen olyan akciót nem indít, ami a betegellátás biztonságát és folyamatosságát veszélyezteti, és erre kéri a kollégákat is.

 

Csütörtökön honlapunkon elindítottuk a védőeszközökkel való ellátottság felmérését. A járvánnyal való sikeres megküzdés érdekében ugyanis létfontosságú, hogy a védőeszköz-állomány hiányosságait gyorsan tudjuk jelezni a Kormányzat illetve az Operatív Törzs felé.

Pénteken levélben kértük az Operatív Törzset, hogy a foglalkozás-egészségügyi időszakos alkalmassági vizsgálatokat, valamint a “menedzserszűréseket” állítsák le. Napközben az iskolabezárás kérdése mellett érveltünk, epidemiológiai érveléssel alátámasztva annak szükségességét. Örömmel fogadtuk a péntek esti bejelentést az iskolabezárások kapcsán.

Szombaton Kincses Gyula az EMMI APN (advanced practising nurse) megbeszélésen vett részt. Délben levélben kértük az Operatív törzset, hogy szólítsák fel az egészségügyi ellátókat, hogy  csak a nem halasztható ellátásokat nyújtsák. Este Kásler Miklós bejelentette a halasztható ellátások korlátozását.

Vasárnap, a helyzet eszkalálódását figyelemmel kísérve amellett érveltünk, hogy minden erőnket, figyelmünket a járvány terjedésének megfékezésére, a lakosság és az ellátók biztonságának javítására kell fordítani, és ebben együttműködésre van szükség. A járványhelyzet alakulására figyelemmel a MOK szakmai javaslatot tett a Koronavírus-elleni Védekezést Irányító Operatív Törzsnek a járvány mérséklése érdekében megfontolandó intézkedésekről. Levelünk elküldését követően, néhány órával később, közérdekű jellege miatt a honlapunkra is kitettük javaslatainkat, melynek példátlanul magas olvasottsága és társadalmi visszhangja lett. 

Az erőforrások koncentrálása, a hatékony és közös munka érdekében arra kértük az államtitkárságot, hogy a bértárgyalást a költségvetés tervezhetőségét nem befolyásoló határidőig függesszük fel.

 

Köszönet az egészségügy dolgozóinak, akik egészségük, életük kockáztatásával, esküjükhöz híven ebben a helyzetben is áldozattal végzik munkájukat!

Megtekintések száma: 1379
ESEMÉNYEK