MAGYAR ORVOSI KAMARA

HUNGARIAN MEDICAL CHAMBER

2020/12.hét

2020-03-23 08:16:00 FORRÁS:

Szerző: Nagy Marcell

Hírek - Heti beszámolók

2020 március 16-tól a személyes ügyfélfogadás a MOK Országos Hivatalánál (Budapest, Szondi utca 100.) szünetel, kollégáink egészségének védelme érdekében a hivatal is Home Office-ra áll át. Ezt jelentősen megkönnyíti, hogy februárban elkezdtük a Google Suite használatát, így most a teljes irodai program- és szolgáltatáscsomag beüzemelésre került.

Március  18-án, szerda délután a Magyar Orvosi Kamara elnöksége találkozott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterrel.

A megbeszélés középpontjában a járványhelyzet és az ebből fakadó tennivalók értékelése állt. Egyetértettünk abban, hogy ma még - a Kamara 11 pontja szellemének megfelelően - a személyek kontaktusának csökkentése, a járvány terjedésének lassítása a fő feladat, de fel kell készülni a betegek számának gyors növekedésére is. Kiemelkedően fontos teendő az ellátási pontok megfelelő védőeszközökkel való ellátása. Nagyon fontos megoldani a  65 év felettiek védelmét: kérjük az időseket, hogy maradjanak otthon és számítunk a családok, a fiatalok segítségére az ellátásuk megszervezésében.

A Miniszter úr megerősítette, hogy a Kormány továbbra is számít a Kamara javaslataira, együttműködésére. A beszélgetés végén  elmondtuk, hogy az egészségügy minden erejével helyt áll a járványhelyzetben, de reméljük, az újrainduló bértárgyalásokon látszani fog ennek eredménye.

A megbeszélés után elnökségi ülést tartottunk, röviden, hatékonyan, melyen az aktuális kérdések kerültek megtárgyalásra. Döntöttünk a Weborvos szerződés alapján kifizetések részleges végrehajtásáról, a MOK Komplex Kft. átvilágítása függvényében annak elidegenítéséről, valamint méltányossági kérdésekben határoztunk. A továbbiakban az elnökségi ülések online kerülnek majd megszervezésre.

A héten Dr. Kincses Gyula elnök találkozott Pintér Sándor belügyminiszterrel. A megbeszélésen az egyéni védőeszközökkel való ellátottság volt a téma, mint látható, jelenleg ezt tartjuk legmagasabb prioritású kérdésnek járványvédelmi szempontból..

A héten a tagok szakmai javaslatainak és véleményének figyelembevételével ajánlást állítottunk össze a várandósok és kismamák számára a járványügyi helyzetben. Az ajánlás hamarosan publikálásra kerül. 

Civilek felajánlását követően kidolgozásra került a védőeszközök helyes felvételét és levételét ábrázoló posztersorozat, ez szintén hamarosan mindenkihez eljut. Kiemelten szükségesnek tartjuk, hiszen a legtöbb szakterületen dolgozó orvos nem gyakorolja ezt nap-mint-nap.

Javaslatokat fogalmaztunk meg a Koronavírus elleni Védekezést Irányító Operatív Törzs számára, ez a honlapunkon bejelentkezés után olvasható.

Levélben fordultunk tagjaink felé, megköszönve helytállásukat. Köszönjük, hogy Titeket szolgálhatunk.

Állásfoglalást tettünk közzé a szegedi rektort érintő hírek miatt, szeretnénk ezúton is megerősíteni, hogy az etikai eljárás nem ítélet, hanem vizsgálat, és minden olyan esetben meg fogjuk indítani, amikor felmerül annak a gyanúja, hogy egy orvos tudatosan megszegi a járványvédelmi előírásokat, illetve egyéb, az Etikai Kódexbe ütköző tevékenységet végez. A folyamat teljes mértékben független az adott orvos ismertségétől, pozíciójától. 

Felmérést készítettünk az alapellátó fogorvosok járványügyi felkészültségéről, ez megküldésre került az EMMI felé.

Bár a járvány minden fronton uralja a feladatainkat, mégis maradt energia az ÁEEK által elkészített nemzeti E-Health Stratégia véleményezésére. Észrevételeinket megküldtük a kidolgozó számára. 

Sajtómegjelenések:

  1. Nagy Ákos:

https://www.valaszonline.hu/2020/03/19/koronavirus-fogaszati-ellatas/

  1. Svéd Tamás:

http://medicalonline.hu/gyogyitas/cikk/itt_az_ideje_farkast_kialtaniMegtekintések száma: 1285

Koronavírus információk

Orvosok Lapja

E-ügyintézés

Hírek

Közérdekű Adatok

Transzparencia

Kedvezmények

Tagdij

Területi szervezetek

Tagfelvétel

Kamarai tagok csoportos élet- és balesetbiztosítása

Tagsági jogosultság ellenőrző

ESEMÉNYEK