2020/17. hét

2020-04-27 08:45:00 FORRÁS: Magyar Orvosi Kamara

Szerző: Dr. Meglécz Katalin

Hírek - Heti…

A Magyar Orvosi Kamara őszinte részvétét fejezi ki a koronavírus fertőzés következtében elhunyt egészségügyi dolgozó szeretteinek és kollégáinak. Megrendítő, hogy egy fiatal társunk távozott. Életét adta a betegekért, nyugodjék békében.

Tudtuk, hogy nem kerülhető el kollégák elvesztése és tudjuk, hogy jelenleg is többen vannak súlyos állapotban. Az egészségügyben dolgozók védelmét a Kamara továbbra is az egyik legfontosabb feladatnak tartja. A megfelelő védőeszközök biztosítása mellett ismételten kérjük, hogy kezdjék meg az egészségügyi dolgozók rendszeres, teljes körű szűrését. Hangsúlyozzuk azt is, hogy a veszéllyel megküzdeni akkor tudunk a leghatékonyabban és a legkisebb kockázat mellett, ha a vírus terjedésével kapcsolatos összes információ birtokában vagyunk, kérjük ezeket átláthatóvá tenni.

Április 20-án küldtük meg a Koronavírus-fertőzés Elleni Védekezést Koordináló Operatív Törzs részére a második javaslatcsomagunkat, a további járványügyi intézkedésekre vonatkozóan.

Dr. Kásler Miklós EMMI miniszternek írt kérdéseink kapcsán nyilatkozott dr. Kincses Gyula elnök.

Április 23-án Prof. Dr. Horváth Ildikó Egészségügyért Felelős Államtitkár Asszony videokonferencia értekezletet tartott „Az egészségügyi ágazathoz tartozó szakképesítések képzési és kimeneti követelményei” témakörben, melyen dr. Kincses Gyula elnök vett részt.

Az EMMI pontosította a 65 évnél idősebb orvosok foglalkoztatására vonatkozó álláspontját, melynek kapcsán önkéntes jogi segítő csapatunk válaszolta meg a leggyakrabban felmerülő kérdéseket.

Pénteken informális online elnökségi ülést tartottunk, ahol az aktuális kérdéseket, feladatokat tekintettük át.

A május negyedikével kezdődő érettségi vizsgák lebonyolításához a résztvevők egészségnek megőrzése érdekében  foglaltuk össze javaslatainkat az EMMI részére.

Folytattuk a védőeszköz ellátottságra és a járványhelyzet kezelésére vonatkozó felmérésünket, megjelentettük a 3. kérdőívet. Kérjük Kollégáinkat, hogy a helyzet nyomon követése érdekében töltsék azt ki!

A héten ismét központi téma volt az egészségügyi dolgozók táppénze a koronavírus fertőzésekkel összefüggésben, azaz foglalkozási megbetegedés-e a koronavírus infekció az egészségügyi dolgozóknál? A kérdésben Dr. Nagy Marcell titkár nyilatkozott.

A múlt héten megjelent “Etikai megfontolások az orvosi erőforrások elosztásához COVID-19-pandémia idején Magyarországon” című dokumentum javaslataival kapcsolatban számos visszajelzést kaptunk. Dr. Hegedűs Zsolt az Etikai Kollégium elnöke ismertette a dokumentumot többek közt a Klubrádióban.

Heti médiamegjelenés: A héten Dr. Kincses Gyula elnök a Klubrádiónak, az N1TV-nek, Dr. Lénárd Rita alelnök a Klubrádiónak, az ATV-nek, az RTL-nek,  Dr. Álmos Péter alelnök az RTL-nek és az Európa Rádiónak, Dr. Nagy Marcell titkár az RTL-nek, Dr. Svéd Tamás titkár a 168 órának,  Dr. Nagy Ákos alelnök a Népszavának, Dr. Hegedűs Zsolt EK elnök a Klubrádiónak, az RTL-nek, a 24.hu-nak, az Inforádiónak, az ATV-nek és a Magyar Narancsnak nyilatkoztak.

Február óta zajlik adatfrissítési és nyilatkozattételi kampányunk, azonban most, a területi szervezetek javaslatára, frissítettünk rajta. Így felületünk ismét nyitva van azoknak is, akik már az elmúlt két hónapban felkeresték, és azoknak is, akik még nem jutottak el odáig, hogy klikkeljenek - hogy teljeskörű adatfrissítést végezhessünk.

https://nyilatkozattetel.mok.hu/

Megtekintések száma: 1167
ESEMÉNYEK