2020/19. hét

2020-05-11 08:56:00 FORRÁS: Magyar Orvosi Kamara

Szerző: dr. Kincses Gyula

Hírek - Heti beszámolók

Május 5. Elkészítettük egy belső javaslatot a belügyminiszter felkérésére, amelyben az egészségügyi jövőbeli működésének a kereteit vázoltuk fel, az azonnal szükséges intézkedéseket mind a járványügyi feladatok során, mind pedig az egészségügy járvány utáni “egészségesebb” működésével kapcsolatosan.

Május 6. Egyeztetés az ÁEEK-kel a magánszolgáltatói csatlakozás közelgő határideje, valamint az elmúlt napokban megjelent EESZT-jogszabály módosítások miatt. A technikai csatlakozás időpontja régóta ismert, ez nem változik, azonban a sokféle új, a szakma által feltöltendő adatokat meghatározó jogszabály még nem módosult. 

Május 7. Kezdeményeztük a bértárgyalások megkezdését a 2021. évi költségvetés tervezése érdekében.

Az EMMI kezdeményezte a Szakmai Kollégiumok működésének változtatását. A jogszabály-módosítást megküldtük a területi szervezeteknek, a tőlük kapott véleményeket egyesítetten megküldtük az EMMI részére. Hosszútávú célunk, hogy a Szakmai Kollégiumok tagjai az adott szakmák széles rétegéből kerüljenek ki, és szakmai kamarai irányítás alatt tudjanak működni, ne politikai irányítással.  Ennek érdekében a hosszú távú megoldásként javasoltuk a szakmai kollégiumoknak a MOK általi működtetését, de kompromisszumos megoldás lehet az, ha a szakmai kollégiumok 7 főből állnak, melybe 3 tagot a miniszter, és 2-2 tagot a Magyar Orvosi Kamara, illetve a MOTESZ releváns tagszervezete delegál. Ez biztosíthatja azt, hogy a kollégiumok a szakma széles rétegét fedjék le, ugyanakkor a miniszter által delegált tagok meg tudják jeleníteni az aktuális szakmapolitikai elvárásokat és szándékokat is. 

Május 9. Kincses Gyula elnök levelet írt a TESZ elnököknek. A levélben kifejtette, hogy a héten új helyzet állt elő, mert értesültünk arról, hogy folyik a 2021-es költségvetés tervezése, és ezt még a nyári szünet előtt el kívánja fogadni a Parlament. A bértárgyalás a márciusban a kialakult járványhelyzet miatt felfüggesztésre került, de a költségvetés készítése halaszthatatlanná teszi a tárgyalások újraindítását, ahol a MOK által kidolgozott orvosi bértábla elfogadását kell követelnünk. Most minden erőnket a bérkérdés megoldására kell koncentrálnunk. Ehhez kérte a TESZ elnökök javaslatait és együttműködését.

A héten Dr. Kincses Gyula elnök a Klubrádiónak, Dr. Nagy Ákos alelnök a Csillagpont Rádiónak, a Klubrádiónak, a Kossuth Rádiónak, a Magyar Nemzetnek és a Magyar Narancsnak, Dr. Kárász Anikó főtitkár az ATV-nek, Dr. Nagy Marcell titkár a 24.hu-nak nyilatkozott.

Megtekintések száma: 935
ESEMÉNYEK