2020/21. hét

2020-05-25 09:28:00 FORRÁS:

Szerző: Máté-Horváth Nóra

Hírek - Heti…

A hetünk egyik fő feladata volt annak az anyagnak az összeállítása, amit Pintér Sándor belügyminiszter kérésére kezdtünk el írni, és amely a járóbeteg szakellátás, valamint a háziorvosi és fogorvosi alapellátás átalakítására vonatkozó javaslatainkat. Alapelvünk, melynek mentén a dokumentumot kidolgoztuk, az volt, hogy az ellátást az alap- és járóbetegellátás irányába kell terelni a kórházak helyett, a kórházi ágystruktúra megváltoztatása, a szociális szféra leválasztása mellett. További részletekkel hamarosan jelentkezünk. Ennek kapcsán Kincses Gyula elnök híradós kérdésre elmondta, hogy a Pintér miniszter úrral folytatott megbeszéléseken nem merült fel a háziorvosi rendszer államosítása. Amennyiben ez valós elképzeléssé válik, a MOK egyértelműen el fogja utasítani.

Ez a lépés alapvetően rendítené meg a tulajdoni biztonságba, az orvosi működés függetlenségébe vetett bizalmunkat, és a mai háziorvosi rendszer összedőlését okozná.

Mindeközben tagságunk véleményét is szerettük volna kérni mind hálapénz, mind az ellátás átalakítása ügyében. Területi szervezeteinkkel együttműködésben egy rövid felmérést végeztünk a stratégiai irányokról véletlenszerűen kiválasztott tagjaink körében, törekedve - amennyire lehet - a válaszadók csoportjának heterogenitására. Tagjaink együttműködését ezúton is köszönjük! Az eredményeket ismertetjük a Területi Szervezetekkel és publikáljuk.

A tagoktól érkező kezdeményezésre írtunk Kásler Miklós miniszternek, és kérdeztük, hogy mikor várható az egészségügyi dolgozók külföldre utazásának feloldása. Választ egy hét alatt nem kaptunk a kérdésre. 

Bár a koronavírus-járvány a kamara operatív működését is érintette, megkezdtük a Területi Szervezetek Tanácsának soron következő ülésének szervezését.


Dr. Kincses Gyula az Index.hu-nak, az InfoRádiónak, az ATV-nek és a Népszavának, dr. Álmos Péter a 444.hu-nak, dr. Svéd Tamás a Klubrádiónak és a MedicalOnline-nak, dr. Nagy Marcell pedig a Világgazdaságnak nyilatkozott.

Megtekintések száma: 1446
ESEMÉNYEK