2020/22. hét

2020-06-01 09:39:00 FORRÁS: Magyar Orvosi Kamara

Szerző: dr. Meglécz Katalin

Hírek - Heti…

A hetet állásfoglalás kiadásával indítottuk Prof. Dr.  Kásler Miklós EMMI miniszter nyilatkozatára reagálva. 

Pályázat alapján kiválasztottuk a MOK kommunikációs stratégiáját támogató tanácsadó céget. A szerződés megkötésére a közeljövőben kerül sor.

Május 27-én, szerdán került sor a MOK Területi Szervezetek Tanácsának aktuális ülésére, melynek kiemelt témája volt a 2021. évi költségvetés tükrében az egészségügyi és kiemelten az orvosbérek  rendezésének elérése érdekében szükséges teeendők, és az ehhez szükséges felhatalmazás megvitatása, illetve megszavazása. Ezen túlmenően a TESZT jóváhagyta a MOK kommunikációs tervének és szabályzatának kidolgozását, a háziorvosi munkacsoport megalakulását, valamint a területi szervezetek infrastruktúrális pályázatait.

Szintén szerdán hoztuk nyilvánosságra a MOK javaslatát a járóbeteg ellátás megújítására. 

Létrejött a MOK Háziorvos Csoport https://mok.hu/hirek/mokhirek/megalakult-a-mok-haziorvosi-csoport.

A Magyar Szabványügyi Testület felkérésére Dr. Nagy Marcell titkár bedolgozást tett az európai testület által kezdeményezett, a lakosság által használt szájmaszkokra vonatkozó szabvány elkészítésébe. 

A  benyújtásra került a 2021-es költségvetés nyilvános számait látva konstatáltuk, hogy  nincs benne a bérek növekedésének fedezete. Az E Alap természetbeni ellátások kasszája 9%-al tartalmaz több pénzt, mint az idei, ez a 3%-ra tervezett infláció mellett semmire sem elég. Hiába kértük az EMMI-t és a PM-et, nem sikerült felújítani a tárgyalásokat, illetve közvetlenül tárgyalni a Pénzügyminisztériummal.

Következő lépésként levelet írtunk a miniszterelnöknek, melyben kérjük, hogy jelölje meg, hol szerepel a 2021. évi költségvetésben az orvosi jövedelmek a MOK által kezdeményezett szintre való emelésének fedezete. 

A héten dr. Kincses Gyula elnök az InfoRádiónak, dr. Álmos Péter alelnök pedig az RTL Híradónak adott interjút.

 

Megtekintések száma: 1291
ESEMÉNYEK