2020/23. hét

2020-06-08 09:32:00 FORRÁS: Magyar Orvosi Kamara

Szerző: MOK Elnökség

Hírek - Heti…

A területi szervezetek javaslatai, valamint a tagságtól érkező visszajelzések alapján módosításokat javasoltunk az Egészségügyi Elektronikus Szolgáltatási Tér működését érintő jogszabályokban. A javaslatok röviden: 

  • a 14 év alattiak számára felírt gyógyszereket a szülő a gyermek TAJ kártyájának bemutatásával kiválthassa
  • az iskolaorvosok és iskolafogászatok vonatkozásában az EESZT használata kerüljön kitolásra addig, amíg nem biztosítják hozzá a működési feltételeket (hardver, szoftver)
  • a pszichológusok esetében a klinikai szakpszichológián túl az újabb egészségügyi szakirányok (neuropszichológia és alkalmazott egészségpszichológia) is kerüljenek a jogszabályba 
  • A Pro Família jogcím ne csak papír alapú vényen legyen használható. 

Sikeresen lezajlott az Orvosok lapja júniusi lapszámának lapzártája. A mostani számunkba is sok, fontos írás érkezett tagjainktól. Aktivitásotokat ezúton is köszönjük!

A MOK a parlament elé benyújtott 2021-es költségvetésről  egyeztetést kezdeményezett az egészségügyi ágazatban működő kamarákkal,  szakmai szervezetekkel, mert álláspontunk szerint a benyújtott költségvetés nem fedezi az egészségügynek a betegbiztonságot garantáló, és a járványveszély miatt megnövekedett költségű működését, továbbá nem tartalmazza az egészségügyi dolgozók pályán- és itthon tartásához szükséges bérek fedezetét. A cél a közös fellépés, egységes kiállás. A meghívottak a felkérést elfogadták, és megkezdődött a közös munka, melynek eredménye egy közösen aláírt  dokumentum lesz.

Szombaton állásfoglalást adtunk ki amiatt, hogy egyes egyes csoportok kimaradtak a bruttó 500.000 Ft-os Semmelweis napi jutalomból. Kimondtuk, hogy hiszünk az egészségügyi dolgozók egyenlőségében, így nem tartjuk elfogadhatónak, hogy bizonyos kollégáink kimaradnak az egyszeri juttatásból. A közfinanszírozott egészségügy, a magánegészségügy, a szociális szféra dolgozói, a gyógyszerészek és diplomás tagjaink mind részt vettek a koronavírus-járvány elleni védekezésben, mindenki a saját területén állt helyt. A korlátozások ideje alatt egyenlőek voltunk. Most, amikor a kiesett bevételek pótlásáról van szó, ismét nem tekintik egyenlőnek az egészségügyi dolgozókat.

A héten dr. Kincses Gyula elnökkel készített interjút a Magyar Narancs. Dr. Lénárd Rita alelnök részt vett a Klubrádió Hetes Stúdió műsorában.

Megtekintések száma: 1164
ESEMÉNYEK