2020/25. hét

2020-06-22 08:15:00 FORRÁS:

Szerző: Máté-Horváth Nóra

Hírek - Heti…

Több hét aktív előkészület után a pénteki napon indítottuk az önként vállalt többletmunka-szerződések felmondására irányuló kampányunkat. Az erre vonatkozó döntést már 2019 novemberében megszavazta az országos küldöttgyűlés, azonban a koronavírus-járvány átmenetileg átrendezte a prioritásainkat. Mivel azonban a kormány által májusban benyújtott 2021-es költségvetés-tervezet nem tartalmazza az egészségügyi dolgozók pályán- és itthon tartásához szükséges bérek fedezetét, mi is lépésre kényszerültünk. 

Kollégáink az önként vállalt többletmunka felmondása önkéntes alapon, formanyomtatványok segítségével, a TESZ-nek adott meghatalmazással csatlakozhatnak, felmondásokat a területi szervezet juttatja -  egyelőre - központi ügyvédi letétbe. A folyamat alakulása a www.mok.hu/tobbletmunka oldalon követhető, ahova hamarosan feltesszük a felmondónyilatkozatokat, további tudnivalókat. Kérjük kollágáink aktív részvételét kampányukban, csak egységgel tudunk kiállni a méltó egészségügyi bérezésért!

 

Mindezzel párhuzamosan csütörtökön Pintér Sándor belügyminiszter minisztériumi és közigazgatási vezetőkből és szakmai szervezetekből álló munkabiztonságot hívott létre, melynek a feladata javaslatot tenni a kormány számára a hálapénz felszámolására, és az ehhez szükséges béremelés mértékére, ütemezésére. A miniszter a bizottság vezetésére dr. Kincses Gyula MOK elnököt kérte fel. 

Bár üdvözöljük a kormány bérrendezés iránti elkötelezettségét, tudjuk, hogy az orvostársadalom csak azt tekinti valós eredménynek, ha megtörténik a bérek rendezése a tiszta, átlátható, hálapénzmentes, biztonságos egészségügy kialakításának első lépéseként. A többletmunka felmondására irányuló kampányunkat ennek reményében kezdtük meg.

 

Pénteken került postázásra az Orvosok Lapja legújabb száma, mely címlapján és vezércikkében már szintén a többletmunka-felmondással foglalkozik. 

 

A heti médiamegjelenések az alábbiak szerint alakultak: dr. Álmos Péter alelnök az ATV Startnak, a HVG-nek, az InfoRádiónak, a 24.hu-nak és az RTL Klub Híradónak, dr. Nagy Ákos alelnök az ATV Híradónak, az RTL Klubnak, a Világgazdaságnak és a Tolnatáj Televíziónak, dr. Kárász Anikó főtitkár az InfoRádiónak és az ATV Startnak, dr. Nagy Marcell titkár az InfoRádiónak, az Index.hu-nak és a KlubRádiónak, dr. Svéd Tamás titkár pedig az RTL Klub Híradónak nyilatkozott.

Megtekintések száma: 939
ESEMÉNYEK