30

ennyi napja van még  az OKFÖ-nek és az új jogviszonytörvény által érintett munkáltatóknak, hogy - a munkavállalók képviseleteit, MOK-ot és szakszervezeteket bevonva - tisztázzák a leendő munkavállalók szerződéseinek részleteit, majd az életbelépés előtt a törvény által előírt 30 nappal a szerződéstervezeteket elküldjék  az érintett egészségügyi dolgozóknak. A munkavállalók csak így tudnak tájékozott és felelős döntést hozni a saját jövőjükről, és ezáltal a társadalom jövőbeli egészségügyi ellátásáról.
Részletek a Realitásban

2020/28. hét

2020-07-14 10:51:00 FORRÁS:

Szerző: MOK Elnökség

Hírek - Heti beszámolók

Az Európai Bizottság konzultációt indított a szociális Európa megerősítéséről. A Nicolas Schmit foglalkoztatásért és szociális jogokért felelős uniós biztos vezetett, a méltányos átállást szolgáló erős szociális Európa témájú webináriumon felkért előadóként felszólalt Kincses Gyula NOKJ elnök is.

Felszólalásában kiemelte a szociális és egészségi állapot összefüggéseinek fontosságát (a szegénység beteggé, a betegség szegénnyé tesz) és rámutatott arra, hogy a COVID-19 járvány felértékelte a közös koordináció és a közös  egészségügyi szolgáltatási minimum irányába tett erőfeszítéseket.

A héten dr. Lénárd Rita alelnök a Transparency International Magyarországnak, dr. Nagy Marcell titkár pedig az InfoRádiónak és az Európa Rádiónak nyilatkozott.

Szegeden tartott fórumot az elnökség 2020. július 8-án. A rövid határidővel meghirdetett eseményre 45 orvos jött el, képviselve számos szakterületet, szakorvosokat és rezidenseket is. A fórumon az elnökséget Kincses Gyula, Nagy Ákos, Álmos Péter, Tóth Ildikó és Svéd Tamás képviselte. Kincses Gyula beszámolót tartott a hálapénz és bérrendezés kérdéseinek kezelésére összehívott kormányzati munkacsoport javaslatáról, ami mögött szakmai egység bontakozott ki. Hangsúlyoztuk, hogy a bérrendezésnek realitása akkor lehet, ha az orvostársadalom határozott fellépéssel tudja demonstrálni, hogy az egészségügyi rendszer változása, a beteg és orvos számára is jó jövőképet nyújtó lépések bevezetése - első helyen a bérrendezéssel -  nem halogatható tovább. Ezért az est nagy részében az önként vállalt többletmunka felmondások letétbe helyezésével kapcsolatos kérdésekre válaszoltak az elnökség tagjai, számos pozitív visszajelzés és hasznos javaslat érkezett. Az elnökség az országjáró fórum folytatását tervezi.Megtekintések száma: 748
ESEMÉNYEK