2020/29. hét

2020-07-20 10:01:00 FORRÁS: Magyar Orvosi Kamara

Szerző: MOK Elnökség

Hírek - Heti beszámolók

Szerda délelőtt egyeztetésen vettünk részt a halottvizsgálat szabályainak felülvizsgálata tárgyában. Az egyeztetésen az ORFK, az EMMI, az NSZKK, a kamara képviseletében az elnök és a MOK Háziorvos Csoport vezetője vett részt. Szükséges a rendszer megújítása annak érdekében, hogy a rendkívüli halálesetek esetén is a halottvizsgálatban gyakorlott, képzett orvosok vegyenek részt, mivel az orvosi ügyeleti rendszerben a halottvizsgálat több alkalommal is tapasztalatlan orvosok által kerül végrehajtásra. 

Elnökségi ülést is tartottunk, amely után kiírásra kerültek a 2020. évi MOK díjakra (“A közösségért” Díj  és Média Díj) vonatkozó pályázatok. Kérjük Tagságunkat, segítsenek a jelöltállításban!

Szintén az elnökségi ülésen átbeszéltük az önként vállalt többletmunka felmondással kapcsolatos aktuális teendőket, valamint, hogy a KATA jövő évi módosítása kapcsán milyen segítséget tudunk nyújtani a tagoknak a vállakozási formák kiválasztásában. Megbeszéltük továbbá a MOK Akadémia akkreditációjának és a távoktatási formájának teendőit.

TESZ egyeztetést kezdeményeztünk a kamarai törvény több olyan technikai jellegű módosításával kapcsolatosan, amelyek a szervezetek és etikai bizottságok mindennapi munkáját hivatottak megkönnyíteni. 

Megkezdődött az Etikai Kollégium munkája a kódex megújítására, amely során áttekintjük a nemzetközi gyakorlatokat is, és egy élő, a mindennapok etikai döntéseit segítő szabályzat létrehozása a célunk. A szabályzatot tapasztalt orvosok és egészségügyi szakjogászok készítik, és a végleges forma kialakításában megkérdezzük majd a betegszervezetek képviselőit is. 

A héten dr. Kincses Gyula elnök a Hit Rádiónak, dr. Nagy Marcell titkár a Klubrádiónak nyilatkozott.

Megtekintések száma: 541
ESEMÉNYEK