2020/36. hét

2020-09-07 09:45:00 FORRÁS: Magyar Orvosi Kamara

Szerző: MOK Elnökség

Hírek - Heti beszámolók

Augusztus 31-én dr. Kincses Gyula részt vett a Népegészségügyi Képző- és Kutatóhelyek Országos Egyesülete által rendezett COVID-19 járvány szimpóziumon.  A színvonalas előadások előtt dr. Merkely Béla köszöntőjében kiemelte, hogy a maszkhasználat, a kézhigiéné, a távolságtartás és a szisztematikus, jól átgondolt szűrések emberi életeket menthetnek. 

Hétfő délután a három ágazati kamara elnöke tartott szakértői körben megbeszélést az ÁSZ jelentés tendenciózus megállapításait elemezve. 

Szerdán elnökségi ülést tartottunk. Az ülésen első napirendi pontként a fővárosi elnökséggel közösen tekintettük át az ÖVT gyűjtéssel kapcsolatos teendőket. Döntöttünk a következő TESZT ülés összehívásáról (szeptember 30.) és annak napirendjéről.

Csütörtökön közleményben határolódtunk el az “Orvosok és Egészségügyi Dolgozók a tisztánlátásért” csoport tevékenységétől, illetve az általuk képviselt eszményektől. Miután dr. Pócs Alfréd megyei TESZ elnöki minőségében tett olyan állításokat, nyilatkozatokat, amely ellentétesek a MOK elnökségének és a TESZT elnökök többségének közös állásfoglalásával, az Elnökség etikai bejelentés tett ellene.

Pénteken az utóbbi napok robbanásszerű járványügyi esetszám-növekedése miatt levélben fordultunk Kásler Miklós és Pintér Sándor miniszterekhez. A második hullám indulását jelző legújabb számok ismeretében jeleztük, hogy a Kormány hatékony és azonnali intézkedéseire van szükség. Ennek két fő területe:

  • A közösségi megelőzés ismételt megerősítése (maszkviselés propagálása és ellenőrzése, tömegrendezvények, sportesemények felfüggesztése, kiterjesztett lakossági tesztelés, aktív kormányzati jelenlét és példamutatás a kommunikációban, határozott, elsősorban edukatív  fellépés a vírustagadók és járványszkeptikusok ellen, lokális és nem totális intézkedések a kiemelt kockázatú területeken és intézményekben)
  • Az egészségügyi ellátórendszer felkészítése a járvány második hullámának eredményes kezelésére.

Péntek délután dr. Kincses Gyula elnök a Magvető Caféban  dr. Szlávik Jánossal vett részt egy Facebookon közvetített beszélgetésben a járvány jelenlegi helyzetéről, a teendőkről és a várható forgatókönyvekről.

A héten dr. Kincses Gyula elnök az ATV-nek és az RTL Klubnak nyilatkozott.

Megtekintések száma: 420
ESEMÉNYEK