30

nap a törvény hatályba lépéséig.
A rendeletek kidolgozásába a kamarát még nem vonta be a kormány. 

2020/38. hét

2020-09-21 09:32:00 FORRÁS: Magyar Orvosi Kamara

Szerző: MOK Elnökség

Hírek - Heti beszámolók

Kedden és szerdán délelőtt dr. Kincses Gyula elnök részt vett a kórházigazgatói pályázatok elbírálásában. Ennek kapcsán kezdeményezte, hogy az országos elnökség csak az országos intézetek tekintetében mondjon véleményt, a városi és megyei kórházak esetében a területi szervezetek legyenek a véleményezők. Az ÁEEK elfogadta a javaslatot.

A héten Szegeden online, Debrecenben személyes fórumot tartottunk (maszk, távolságtartás, kézfertőtlenítés volt) az önként vállalt többletmunka felmondásokkal kapcsolatban. Mindkét eseményen fontos visszajelzéseket kaptunk, melyeket a kampányunkban használni fogunk.

Csütörtökön dr. Kincses Gyula elnök Pintér Sándor belügyminiszterrel találkozott. Az egyórás megbeszélésen a miniszter úr elmondta, hogy a nyáron begyűjtött anyagok, konzultációk alapján készül a kormány elé menő egészségügyi reformcsomag, és ez számos ponton a MOK véleményére, illetve az elnök által vezetett kormány­közi bizottság (bér – hálapénz bizottság) anyagára épít. Köszöni a MOK konstruktív szakmai munkáját. 

A kormány át akarja alakítani az ellátórendszer irányítási rendszerét, és önálló jogállási törvényt szeretne az egészségügyi dolgozókra. Kéri a MOK véleményét a hálapénz megszüntethetőségének jogi és egyéb feltételeiről, a várólisták szabályozhatóságáról, a köz- és magánegészségügyi ellátás viszonyáról annak érdekében, hogy a jelenleginél jobban szétválasztott és szabályozott legyen a köz- és a magánegészségügy viszonya. Ezekben a kérdésekben az elnök kérte a TESZ-ek véleményét. Miniszter úr határozottan állította, hogy jelentős béremelésre készülnek, de ennek részletei még nem ismertek. A beszélgetés végén dr. Kincses Gyula jelezte, hogy az ellátórendszerben milyen belső feszültségek, bizonytalanságok vannak, amelyek sürgetik az eü átalakítását és a béremelést. 

A héten dr. Álmos Péter alelnök a 24.hu-nak, dr. Svéd Tamás titkár a Medical Online-nak, a Heteknek és a Bloombergnek, dr. Nagy Marcell titkár pedig a Magyar Demokratának nyilatkozott.

Megtekintések száma: 595
ESEMÉNYEK