2020/8. hét

2020-02-23 21:21:00 FORRÁS:

Szerző: Nagy Marcell

Hírek - Heti beszámolók

Február 17. Dr. Kincses Gyula részt vett a Magyar Szakmai Kamarák Szövetsége ülésén, ahol megtudtuk, hogy a szervezet kezdeményezi tagjai számára az Iparkamarai kötelező 5000 forintos regisztrációs díj eltörlését. Megkérdeztük a többi Kamarát, hogy őket mennyire keresik a felelős minisztériumok a jogszabályok véleményezése során, úgy tűnik, nem vagyunk egyedül ezirányú panaszainkkal. Tuzson államtitkár úrtól felkérést kapott a szervezet, hogy a Kamarák tegyenek javaslatot egyes közfeladatok átvállalására. Itt a lehetőség, hogy megpróbáljuk a Kamara kompetenciáit visszaszerezni. 

Február 19. Tartalmas nap volt. Délelőtt megtartotta első ülését az Etikai Kollégium. Dr. Hegedűs Zsolt, a Kollégium elnöke bemutatta az új Etikai Kódexre vonatkozó elvárásait, mely elsősorban egy élő, gyakorlatias, etikai irányelvként segít minket, orvosokat a betegbiztonság, az átlátható működés megteremtésében.

Ezalatt a MOSZ elnökségével együtt Dr. Lénárd Rita alelnök egyeztetésen vett részt Dr. Soós Adriannával, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnökével. Közös témáink az alapellátásban dolgozó szakdolgozók béremelésének elmaradása, az egészségügyben dolgozó műszaki-gazdasági szakemberek béremelése voltak, valamint közös munkát tervezünk az APN-ek, a kiterjesztett hatáskörű diplomás ápolók kompetenciái, foglalkoztatása, képzése vonatkozásában. 

Levezetésképp egy maratoni 5 órás elnökségi ülésen átbeszéltük az aktuális feladatokat, kiemelten a MOK 2020-as költségvetését, amely a jövő héten kerül megvitatásra a Területi Szervezetek Tanácsában.

Ezen a napon érkezett meg a fogorvosi szolgáltatók számlájára az EMMI által ígért, és általunk is több fórumon számonkért plusz 250.000 forintos rezsitámogatás január-február hónapokra visszamenőleg. Így márciustól mind az alap, mind a szakellátók 380.000 forintos támogatást kapnak. Ezzel egy szolgáltató átlagosan márciustól 1.1 millió forint összfinanszírozásban részesül. Emlékeztetőül: a MOK 2016-os számításai szerint a biztonságos üzemeltetéshez 1.6 millió forintra volna szükség. Mindig van hova fejlődni. 

Február 20-án részt vettünk a XV. Interdiszciplináris Magyar Egészségügy konferencián, ahol Dr. Kincses Gyula előadást is tartott. Az előadása elsősorban az orvosi bérek emelésének szükségességéről szólt, bemutattuk, hogy miért előfeltétele az egészségügyi reformnak és a betegbiztonság megteremtésének, valamint miért kulcskérdés a kommunista maradvány, a paraszolvencia eltörlése. Magyarország az egyedüli ország Európában, ahol legális a paraszolvencia, hiszen jogszabályban rögzített, hogy a munkáltató engedélyével az elfogadható. 

Délután Dr. Nagy Marcell részt vett az EMMI-ben egy szakértői egyeztetésen, amelyet a foglalkozás-egészségügyi szakterületen nemrég hatályba lépett jogszabályváltozások miatt kezdeményezett a MOK. A megbeszélésen Dr. Csányi Péter helyettes államtitkár Úr vezetésével foglalkozás-egészségügyi munkacsoport alakult, melynek feladata a konkrét problémán túlmutatóan áttekinteni a foglalkozás-egészségügy jelenlegi helyzetét és javaslatot tenni annak korszerű átalakítására, a népegészségügyi célok megvalósításában szorosabb együttműködés szükséges a közegészségügyi rendszerrel. A munkacsoport tagjai az EMMI, a Foglalkozás-egészségügyi Szakmai Kollégium, az NNK Munkahigiénés és Foglalkozás-egészségügyi Főosztály és a MOK. 

Február 21-én részt vettünk egy, az Államtitkárság által szervezett, a MOK és a MGYOK részvételével tartott  EESZT megbeszélésen, ahol a felírási igazolás megszűnése után kialakult helyzetet tekintettük át. Az a megoldás körvonalazódik, hogy a felírási igazolás kiadása ismét kötelező lesz, de a beteg választhat, hogy papír alapon kéri, e-mailben, vagy SMS-ben. 

Megalakult Újratervezés tagokból a Szervezetfejlesztési Munkacsoport, amely egy részletes munkatervet dolgoz ki annak érdekében, hogy a tagságot minél egyszerűbben és hatékonyabban tudjuk bevonni a kamarai feladatokba, döntésekbe.

Február 22-én Dr. Kincses Gyula részt vett a Hajdú-Bihar megyei Területi Szervezet informális ülésén. Hamar Attila alelnök felajánlotta segítségét a MOK rezidens csoportjának/tagozatának megszervezésében. Felmerült vidéken területi MOK Akadémia megszervezése, ebben minden segítséget megadunk, kiváló ötletnek tartjuk! Öröm volt hallani, hogy mindenben támogatnak minket annak érdekében, hogy végre megszűnjön az orvos-beteg kapcsolatot megmérgező paraszolvencia.

Megtekintések száma: 1552
ESEMÉNYEK