2021/11. hét

2021-03-24 15:29:00 FORRÁS: Magyar Orvosi Kamara

Szerző: MOK Elnökség

Hírek - Heti…

Az elnökség több tagja aktívan szervezi a védekezést, részt vesz a kovidos betegek ellátásában, mindannyian küzdünk a munkahelyünkön tornyosuló ellátási problémákkal. A héten rendkívül aktív kommunikációban voltunk a területeken dolgozó orvosokkal, gyűjtjük és rendszerezzük az információkat azért, hogy pontosan lássuk a jelenlegi helyzetet.

Kedden a MOK képviseletében az elnök részt vett a az EMMI+BM közös tájékoztatón, ahol a jelenlegi járványügyi helyzetről volt szó. A mindennapi nyilvános híreken és belső információinkon túli újdonságokat nem tudtunk meg, óriási a baj az országban, ezt minden egészségügyi dolgozó tudja, látja. A tájékoztatón a háziorvosok képviselői és a Magyar Kórházszövetség is részt vett. 

Szerdán az elnökségi ülésen természetesen áttekintettük a járványhelyzetet, valamint megbeszéltük a fő csapásirányt az elkövetkező két hétre. Elkezdtünk tervezni és szervezni egy országos reprezentatív kutatást a jogállási törvény által kialakított helyzetről, ez várhatóan az elkövetkező hónapokban realizálódik. Megkezdtük a pályázat előkészítését a tagi adatbázis informatikai megújítására, amely alapot ad majd egy hatékony, belső szakmai fórum kialakításának. Az ülésre meghívtuk Dr. Báthori Gergőt, a Magyar Rezidensszövetség elnökét, átbeszéltük a rezidensek helyzetét, valamint felajánlottuk a Kamara segítségét a szövetség üzeneteinek eljuttatásához és a rezidensek érdekeinek hatékonyabb képviseletéhez. 

Örökölt hendikeppünk az etikai eljárások átláthatatlansága, amelyet sajnos a jelenlegi jogszabály és alapszabály kőbe vésett. Próbáljuk tágítani a határokat, hogy az etikai eljárások minél transzparensebbek legyenek. Sajnos a járvány kapcsán egyre több helyen merül fel az Etikai Kódexbe ütköző orvosi viselkedés, ezeket minél hamarabb, akár soron kívül ki kell vizsgálni a járvány elleni védekezés és a társadalom bizalmának megőrzése érdekében. Ezért az Elnökség az itt olvasható szabályt fogadta el magára nézve kötelezőnek. 

A hatékony járványvédelmet véleményünk szerint már közvetlenül is sérti a téma teljes átpolitizálása, az orvosok és szakdolgozók bármilyen tanúságtételének mesterséges politikai polarizálása. Ezért felszólítottuk a politikusokat, médiában dolgozókat arra, hogy fejezzék be a sárdobálást, mindenki minden erejével a megoldáson dolgozzon, mert ezen emberéletek múlnak minden nap. 

Kinyilvánítottuk, hogy minden orvos, szakdolgozó, orvostanhallgató KOLLÉGA. Nem gondoltuk, hogy erre valaha szükség lehet. 

Ezen a héten dr. Kincses Gyula nyilatkozott a Hír TV-nek a harmadik hullámról és a MOK, az oltásellenes orvosokkal kapcsolatos véleményéről, a Kossuth Rádióban a magánegészségügyi dolgozók bevonásáról beszélt, illetve a MedicalOnline kérdéseire is válaszolt az EMMI, “Egészséges Magyarország 2021-2027” programjával kapcsolatban. Dr. Lénárd Rita a Magyar Demokrata megkeresésére adott válaszokat, dr. Szijjártó László az ATV két műsorában is megszólalt a Facebook-on megjelent posztjával kapcsolatban. Dr. Csilek András nyilatkozott az Európa Rádiónak az aktuális helyzetről és a kórházak telítettségéről, illetve az Ajka TV-nek az oltakozási kedvről.

Megtekintések száma: 1946
ESEMÉNYEK