2021/27. hét

2021-07-12 15:22:00 FORRÁS: Magyar Orvosi Kamara

Szerző: MOK Elnökség

Hírek - Heti…

július 6.

Szeretnénk megújítani, frissíteni a MOK Akadémia programját, mellyel hamarosan jelentkezünk.

július 7.

Elnökségi ülésen áttekintettük az elmúlt és elkövetkező időszak megbeszélendő kérdéseit. Kincses Gyula elnök beszámolt az Eszjtv. tárgyalásról. Beszéltünk az OKGY lehetséges időpontjáról és megalakítottuk a MOK konferencia előkészítő bizottságot. A kampányanyagokkal (hálapénz kisokos, alapellátási oltáskampány) kapcsolatos feladatainkat egyeztettük. Az OKGY előkészítése jegyében áttekintettük az Alapszabály és az Etikai Kódex módosításának állását.

július 8.

A második megbeszélésen az OKFŐ munkatársai több lehetséges változatot ismertettek, melyre a részletes számításokat el fogják végezni. Az ismertetett  változatok nagyvonalakban a tárgyalási javaslatunkban leírtakhoz illeszkednek.

Kincses Gyula elnök az AmCham-el tárgyalt. Megállapodtak a kölcsönös szakmai segítségnyújtásban és felvetették az esetleges közös szakma programok lehetőségét.

július 9.

Dr. Kincses Gyula elnök, dr. Nagy Ákos alelnök, dr. Gerle János MOK FTESZ elnök az EMMI-ben prof. dr. Horváth Ildikó államtitkár asszonnyal és dr. Tóth László helyettes államtitkár úrral tartott megbeszélésen vett részt. A megbeszélésen érintettük az 5:1  háziorvos fogorvos arány igazságtalanságát, az önálló fogorvosi pk. hiányát, az iskolafogászat és a megbízási szerződéssel dolgozó szakellátók problémáját. Kiemeltük emellett a megbízásos szerződéssel (szabálytalan feladatátadási szerződés) dolgozó alapellátók problémáját és a praxisvásárlási támogatás hiányát a fogorvosoknál. Ezen kívül felvetettük a 140.000 forintos rezsitámogatás emelés kérdését, ami a jövő évi büdzsébe a MOK számítása szerint belefér. Emellett jeleztük a teljesítményrendszer várható indulásakor a 15 perces szabály problémáját. Az EMMI részéről egyetlen kérdésben ígértek megoldásokat, a fogorvosi praxisközösségi kérésről nemsokára jogszabály módosítás készül.

A SARS-CoV-2 delta variánsa Magyarországon is megjelent. Bár az átoltottság reménykeltő, de korántsem elégséges. Ezért plakátkampányunkban kérünk mindenkit, ha még nem tette volna, oltassa be magát.

Levélben kerestük meg Kásler Miklós EMMI minisztert, mivel tagjainktől számos jelzést kaptunk arról, hogy az Eszjv. törtvény hatályba lépését követően megváltozott jogszabályi háttér a költségtérítéses szakképzés lehetőségéből kizárja azokat, akik az orvosi munkájukat munkaviszonyban vagy vállalkozóként végzik.

július 10.

Az OKFŐ tájékoztatta a MOK elnökségét, hogy megjelent az uniós digitális COVID-igazolványokkal kapcsolatos QR-kód ellenőrző alkalmazás – EESZT Covid Control – új verziója az App Store és a Google Play áruházakban.

 

Megtekintések száma: 1060
ESEMÉNYEK