2021/4. hét

2021-02-01 08:25:00 FORRÁS: Magyar Orvosi Kamara

Szerző: MOK Elnökség

Hírek - Heti beszámolók

Mint az elmúlt időszakban szinte mindig, ezen a héten is két fő témára fókuszáltuk a figyelmünket.

Egyrészt, mint az a honlapunkon elhelyezett visszaszámlálóból, a döntéshozók felé napi szinten küldött, a tagság kérdéseit tartalmazó levelekből látható, nagyon szorosan követjük az Eszjtv közelgő élesedése kapcsán felmerülő kérdéseket. Átérezzük a tagság aggodalmát: rengeteg a homályos pont, az ellentmondás, az életszerűtlenség… mi magunk sem látjuk át. Egyeztetéseket kértünk a szaktárcától és a döntéshozóktól, de a mai napig nem hívtak egyeztetésre. Mindazonáltal néhány válasz beérkezett megkereséseinkre.

  1. Válaszolt Az OKFŐ a legégetőbb kérdésünkre, miszerint mikor várhatók válaszok arra a számtalan kérdésre, amire szüksége van az egészségügyi dolgozóknak, hogy eldöntsék, belépnek-e az Eszjtv hatálya alá. Az OKFŐ február 3-ra ígért átfogó tájékoztatást. https://mok.hu/hirek/mokhirek/februar-3-ra-igerte-az-eszjtv-reszleteit-az-okfo
  2. Az OKFŐ helyettese válaszolt a rezidens hiányszakmás ösztöndíjak hiányzó pályázati kiírásával kapcsolatban, átdolgozása folyamatban. 

Kérdést intéztünk emellett Kásler Miklóshoz a háziorvosi rendszer bértámogatása ügyében. Amint választ kapunk, honlapunkon közzétesszük.

A járványügyi fejleményeket is szorosan követjük. Helyes iránynak tartjuk, hogy egy óvatosabb stratégiát követ az ország az enyhítés halasztásával, ám egészségügyi szakemberként, az evidencián alapuló orvoslás elkötelezett híveiként erős aggodalmunkat fejeztük ki közleményünkben a gyógyszerengedélyeztetési eljárás szabályainak meghajlítása miatt. Értjük az idő szorítását, a járvány veszélyét, az oltások fontosságát, és mégis, vannak szabályok, amik biztonságot adnak mind a társadalomnak, mind a kollégáknak.

Dr. Nagy Marcell titkár részt vett a miniHIS rendszer funkcióinak bővülése okán szervezett OKFŐH egyeztetésen. Háziorvosi funkciókkal bővül a rendszer, valamint a gépjárművezetői alkalmasságvizsgálatok során kötelezővé válik a miniHIS használata a BM felé történő automatikus adattovábbítás miatt. 

A héten dr. KIncses Gyula elnök az InfoRádiónak nyilatkozott.

Megtekintések száma: 972
ESEMÉNYEK