2021/41-49. hét

2021-12-15 09:13:00 FORRÁS: Magyar Orvosi Kamara

Szerző: MOK Elnökség

Hírek - Heti…

December 10.

Választ kaptunk az EMMI-nek írt levelünkre, melyben az EMMI által kért véleményünket fogalmaztuk meg az orvosi béremelés első lépcsőjének és a hálapénz büntethetőségének hatásairól.

December 09. 

Elnökségi ülésen áttekintettük az elmúlt és elkövetkező időszak megbeszélendő kérdéseit, az aktuális kommunikációs feladatokat és irányokat. Beszéltünk a lehetséges lépésekről az ügyeleti díjazás rendezése érdekében, a készülő kisfilmről és kommunikációs stratégiáról. Egyeztettünk az elnökségi üléseket követő tájékoztatók lehetőségéről és módjáról. Döntöttünk a decemberi TESZT ülés összehívásáról. Határozatot hoztunk a lejáró, de folyamatban lévő szerződések meghosszabbításáról a 2022. évi költségvetés elfogadásáig. Megvitattunk a jövő évre tervezett  MOK konferencia lehetőségeit, programját.Megvitattunk az IPA eltörlésének lehetőségét a NEAK bevételek után, valamint a lehetséges magán szolgáltatói csoportról egyeztettünk.  Döntöttünk, hogy a pátyi Levendula Házzal élő szerződés felmondásának lehetőségét, módját megvizsgáljuk, és amennyiben lehetséges a szerződést bontjuk. Döntöttünk a Magyar Nephrológiai Társaság kongresszusának támogatásáról. Végül folyamatban lévő ügyeinket (MOK felmérés, informatikai pályázat, ÖVT tekintetük át.

December 06.

A jövőben az a kamarai tag, akinek foglalkoztatásra irányuló bármely típusú jogviszonyát a vele szerződő fél vitatható módon szüntette meg vagy bontotta fel, kérheti álláshelyének jegyzékbe vételét a kamara területi szervezetétől. Ezek közé a foglalkoztatásra irányuló jogviszonyok közé tartozik az egészségügyi szolgálati jogviszony, a munkaviszony, a közalkalmazotti jogviszony is. A cél az, hogy egyetlen orvos se veszíthesse el jogvita közben az állását vagy a praxisát.

A héten Kincses Gyula elnök az RTL Híradónak, az ATV Híradónak, Lénárd Rita alelnök az RTL Híradónak, a Szeged TV-nek, és az InfoRádiónak,  Böszörményi-Nagy Géza a MOK OEB elnöke a Telexnek, Csilek András a MOK BAZ megyei TESZ elnöke az ATV Csatt műsorának és az RTL Híradónak nyilatkozott.

December 03.

A MOK nem reprezentatív kutatása alapján közösségi oldalainkon infografikán jelentettük meg az intenzív osztályon ápolt COVID-os betegek  oltottság szerinti megoszlását. A kutatással az oltás fontosságára kívántuk felhívni  a  lakosság  figyelmét. A héten Lénárd Rita alelnök az Inforádiónak és a Klubrádiónak nyilatkozott.

November 29. 

Az ügyeleti díjakról szóló egyeztetés tárgyában írtunk levelet az OKFŐ-nek, melyben arra várunk választ, hogy az egyeztetéseket mely szervezetek és milyen eredménnyel folytatták le, mivel a MOK-ot  csak az elvi alapokról szóló tárgyalásba vonták be.

 

November 24.

Az elnökségi ülésen áttekintettük az elmúlt és elkövetkező időszak megbeszélendő kérdéseit, az aktuális kommunikációs feladatokat és irányokat. Beszéltünk a lehetséges lépésekről az ügyeleti díjazás rendezése érdekében. Megvitattunk a jövő évre tervezett MOK konferencia lehetőségeit, programját. Beszéltünk a  díjtétel táblázatról és annak kommunikációjáról,  a nyugdíj mellett dolgozó kollégák helyzetéről és a megoldási irányokról. A pátyi Levendula Otthonnal hatályos szerződés felmondását kérte két tagunk, mely ügyben az elnökség tájékozódik. Folyamatban lévő ügyeinket (MOK felmérés, informatikai pályázat, ÖVT) tekintetük át.  A héten Kincses Gyula elnök a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak nyilatkozott a szeretetszolgálat által indított telemedicinális projektről, az RTL Klub megkeresésére írásbeli választ adtunk.

November 17.

A járványhelyzet súlyosságára, az egészségügyi ellátórendszer állapotára hívtuk fel a figyelmetKincses Gyula elnök, Lénárd Rita alelnök és Böszörményi-Nagy Géza az OEB elnöke az NVSZ-nél egyeztetett a szülés – hálapénz – orvosválasztás kérdésköréről. A héten Kincses Gyula elnök a Spirit FM-nek, a Hír TV Napi Aktuális műsorának, Nagy Marcell titkár a az InfoRádiónak, Csilek András a MOK  B.-A.-Z. Megyei TESZ elnöke az Inforádiónak, a Magyar Narancsnak, az RTL Híradónak és a hvg.hu-nak, Barna Ilona, a Csongrád-Csanádi Megyei TESZ háziorvosi csoport vezetője a Szeged TV-nek, Srádi Péter pszichiáter szakorvos a 24.hu-nak nyilatkozott.

November 09.

Megkereséssel fordultunk Gulyás Gergely Minszterelnökéget vezető miniszter felé az ügyeleti díjak szakmai alapon történő rendezése érdekében.

November 10.

A TESZT döntést hozott az Országos Küldöttközgyűlés elhalasztásáról a járványügyi helyzet fokozódása miatt. Délután elnökségi ülést tartottunk. A héten Kincses Gyula elnök a Hír TV Napi Aktuális című műsorának, Nagy Ákos alelnök a Világgazdaságnak, Álmos Péter alelnök a 24.hu-nak, Nagy Marcell titkár sz ATV Híradónak nyilatkozott.

November 01-07.

A héten a TESZT ülésre és az OKGY előkészítése fókuszált az elnökség. Írásban vitattuk meg a szükséges intézkedéseket, eljárásokat. Álmos Péter alelnök a Dennik N lapnak, Csilek András, a MOK B.-A.-Z. Megyei TESZ elnöke az RTL Híradónak , valamint a Spirit FM-nek nyilatkozott.

Október 27.

Délután az elnökségi ülésen áttekintettük az elmúlt és elkövetkező időszak megbeszélendő kérdéseit. Megvitattuk és jóváhagytuk az OKGY-ra tervezett, a TESZT által jóváhagyandó normaszövegeket az Alapszabály és az Etikai Kódex vonatkozásában. Áttekintettük az aktuális kommunikációs feladatokat az OKGY-vel, a küldöttekkel, a jegyzékbe vétellel és a díjtétel táblázattal kapcsolatban. Az egészségügyi dolgozók soron kívüli ellátása ügyében elnökségi álláspontot alakítottunk ki. Ugyancsak elnökségi álláspontot alakítottunk ki a MOK logó megújítása ügyében is. A projektek felelősei beszámoltak a MOK kutatás II. szakaszának (alapellátás és rezidensek) elindításáról, a telefonos lekérdezéshez kiírt pályázat helyzetéről, az ÖVT problémáiról és az ezzel kapcsolatos feladatok állásáról. Döntöttünk méltányossági ügyekben.

Nyilvánosságra hoztuk a MOK által az ügyeleti díjakról szóló tárgyalások során képviselt álláspontot és javaslatot. 

Összeállítottuk a térítésköteles háziorvosi ellátások díjtételtáblázatát. A munkához a szakmai hátteret a MOK háziorvosi munkacsoportja, a Háziorvosok Online Szövetsége és az Országos Alapellátási Szövetség (OASZ) biztosította. A díjtételajánlat a háziorvosoknál elérhető azon beavatkozásokra vonatkozik, amelyeket a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) nem támogat, és hatóságilag sincs meghatározva az áruk.

Október 31.

A COVID egészségügyi áldozatairól emlékeztünk meg.

A héten a bizalmi szavazásnak volt nagyobb sajtóvisszhangja. Kincses Gyula elnök a Klubrádiónak, a Privátbankárnak, az ATV Egyenes Beszéd műsorának, Lénárd Rita alelnök a 24.hu-nak, az ATV Egyenes Beszéd műsorának, Álmos Péter alelnök a Hitrádónak, Nagy Ákos alelnök a Világgazdaságnak, az Inforádiónak és az M1-nek, Nagy Marcell titkár a Szeged TV-nek nyilatkozott.

Október 22.

A járványhelyzet súlyosbodására és a követendő intézkedésekre hívtuk fel a lakosság figyelmét az október 23-ai rendezvények előtt. 

 

Október 19.

A folyamatosan futó Realitás projekt aktuális összefoglalóját tettük közzé. Továbbra is várjuk a COVID ellátás valódi midennapjairól szóló beszámolókat.  Kérjük, hogy a helyzetet jellemző képeket, dokumentumokat a realitas@mok.hu címre  küldjék el.

Kincses Gyula elnök a META konferencián tartott előadást, valamint a Kossuth Rádiónak és a Klubrádiónak nyilatkozott.  

Október 18.

Megindult az Országos Küldöttközgyűlés élesítése, a küldöttek és tagok kiértesítése.

Október 15-16.

Jogértelmezést kértünk az OKFŐ-től az engedélyköteles egyéb tevékenységek tárgyában. 

Az elnökség informális, két napos elnökségi ülést tartott, ahol a múlt - jelen - jövő kérdéseit, eredményeit, sikereit, kudarcait vitattuk meg.

A héten Kincses Gyula elnök az Inforádiónak, Nagy Marcell titkár a Spirit Fm-nek adott interjút, Csilek András, a MOK Borsod-Abaúj Zemplén Megyei Területi Szervezetének elnöke az ATV Egyenes Beszéd műsorának volt a vendége, valamint az Európa Rádiónak nyilatkozott.

Október 14.

Közzétettük a 4 lépés a 4. hullám ellen felhívásunkat.

Október 13.

Az elnökségi ülésen áttekintettük az elmúlt és elkövetkező időszak megbeszélendő kérdéseit, döntöttünk a TESZT ülés összehívásáról. A MOK adatnyilvántartó szoftvere (MOKREG) elengedhetetlen, a kor követelményeinek megfelelő megújítása kapcsán kiírt informatikai pályázat értékelése, határidő módosítás került napirendre.

Az OKGY keretében adományozandó MOK Díjakról beszéltünk. Áttekintettük az alapszabály megújításával kapcsolatos feladatokat. A kommunikációs feladatok tekintetében az OKGY-vel, a küldöttekkel, a jegyzékbevétellel és a díjtétel táblázattal kapcsolatos kommunikációs feladatok beszéltük át. Foglalkoztunk a beérkezett közérdekű adatkérésekkel is.

Beszámolót hallottunk a kutatás II. szakaszának (alapellátás és rezidensek) elindításáról, a telefonos lekérdezéshez kiírt pályázat helyzetéről, megvitattuk a szükséges teendőket, valamint méltányossági kérelmekben döntöttünk. 

Megtekintések száma: 496
ESEMÉNYEK