2021/5. hét

2021-02-09 17:05:00 FORRÁS: Magyar Orvosi Kamara

Szerző: MOK Elnökség

Hírek - Heti beszámolók

A hét mozgalmasan telt, gyűjtjük a visszajelzéseket, problémákat és megoldandó kérdéseket, mivel a héten érkeztek meg első alkalommal az emelt bérek.

Több egyeztetést folytattunk az egészségügyi kormányzattal, ennek eredményeképp sikerült elérni, hogy a közfinanszírozott fogászati alapellátás helyzete is javuljon, és kerüljön a költségvetésből forrás elkülönítésre a fogorvosok bérfejlesztésére is.  

A vakcina engedélyeztetési jogi háttér viharos megváltoztatása, majd annak alapján kiadott engedélyek miatt írtunk az OGYÉI főigazgatójának, hogy a hatósági eljárástól függetlenül azért még mindig csak akkor használhatunk gyógyszereket, ha azoknak van hivatalos magyar nyelvű alkalmazási előirata. Az orosz és kínai oltóanyagoknak egyelőre nincs. 

Segítséget kértünk jogi munkacsoportunktól is, hogy válaszokat találjunk azon tagsági kérdésekre, amelyek a vizsgálat nélkül engedélyezett vakcinák beadásával kapcsolatosak. Nevezetesen arra, hogy megtagadható-e az oltás ezekkel az oltóanyagokkal. A válaszukat itt találjátok

Egyeztettünk a Nemzeti Védelmi Szolgálattal a “hálapénzkommandó” ügyében. A megbeszélés részleteit itt olvashatjátok, egyelőre abszolút pozitívak a tapasztalatok, elsősorban a megelőzésre kívánja a nyomozó hatóság is helyezni a hangsúlyt. 

A héten sor került elnökségi ülésre is, ezen többek között elfogadásra került a kis- és nagyösszegű beszerzések lebonyolításának eljárásrendje, tldr: pályáztatunk mindig legalább 3 résztvevővel. Beszéltünk a hamarosan induló oltást népszerűsítő  kampányról, valamint az Eszjtv kapcsán született alkotmánybírósági beadványokról.  

A héten dr. Kincses Gyula elnök az ATV-nek, az RTL Klubnak, az Inforádiónak, az Európa Rádiónak, a Hír TV-nek, a Szabad Európának és a Jelen Hetilapnak, dr. Nagy Ákos alelnök a Népszavának, dr. Svéd Tamás titkár a Klubrádiónak és a Népszavának dr. Hegedűs Zsolt, a Magyar Orvosi Kamara Etikai Kollégiumának elnöke pedig a Duna TV-nek és az Indexnek nyilatkozott.

Megtekintések száma: 1566
ESEMÉNYEK