2022/21. hét

2022-06-03 07:25:00 FORRÁS: Magyar Orvosi Kamara

Szerző: Csík Melinda, sajtóreferens, Magyar Orvosi Kamara

Hírek - Heti beszámolók

A hét legfontosabb történése a Magyar Orvosi Kamara I. Kongresszusa volt, melyet az Aquaworld Resort Budapesten Hotelben rendeztünk meg. A kétnapos kongresszus első napján, május 27-én szakmai konferenciát tartottunk, ahol több száz orvoskolléga hallgatta meg Gógl Árpád volt MOK elnök és volt miniszter, valamint Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár bevezető előadását. A szakmai programban előadást tartott Kincses Gyula MOK elnök, Weltner János egyetemi docens, Ertl Tibor professzor emeritius, Hegedűs Zsolt, a MOK Etikai Kollégiumának elnöke, Böszörményi-Nagy Géza, a MOK Etikai Bizottságának elnöke, Jenei Zoltán országos kórházfőigazgató, Farkas András nyugdíjszakértő, Váradi Péter biztosításpolitikai szakértő, Sinkó Eszter egészségügyi közgazdász. A színvonalas előadásokat kerekasztal beszélgetések követték, a hallgatóság is feltehette kérdéseit.

Az előadások ezen a linken találhatók:

https://mok.hu/hirek/okgy/a-szakmai-konferencia-eloadasai

A következő napon, május 28-án került sor az Országos Küldöttközgyűlésre. A küldöttközgyűlés 10 órakor határozatképes lett. Ezután adta át a kamarai díjakat Kincses Gyula elnök. Összesen tizenheten részesültek elismerésben.

https://mok.hu/hirek/mokhirek/atadtak-a-kamarai-dijakat

Ezt követően a napirendi pontok mentén folyatta munkáját a küldöttközgyűlés.

https://mok.hu/hirek/okgy/meghivo---okgy-a-masodik-lepes-2022-majus-28

Megvitatták és 71 %-os szavazati aránnyal elfogadták az országos elnökség beszámolóját, a bizalmi szavazáson 71%-os szavazati aránnyal megerősítették Kincses Gyulát elnöki pozícióján, elfogadták az Országos Felügyelőbizottság beszámolóját, meghallgatták az Országos Etikai Kollégium és az Országos Etikai Bizottság elnökeinek tájékoztatóját, majd elfogadták az országos hivatalvezető beszámolóját. Az ebédszünet után következett az Etikai Kódex módosító javaslatairól való szavazás: mely javaslatokat csak részben szavazta meg az Országos Küldöttközgyűlés. Új OEB és OFB tagokat is választottak, majd következett az Alapszabály módosítása, amely szintén több ponton változott. Az Alapszabály hatályos szövege itt olvasható.

https://mok.hu/a-kamararol/alapszabaly

Az Alapszabály módosítás részeként a küldöttközgyűlés megszavazta a több mint nyolc éve változatlan összegű kamarai tagdíjak emelését. A tagdíj 2022. július 01-től a kezdő szakorvosi bér 0,33%-a lesz, ami havonta 3700 Ft-ot, éves szinten 44.400 Ft-ot jelent. 2023. január 1-től a kamarai tagdíj 4 100 Ft/hó lesz, ami éves szinten 49200 Ft-nak felel meg.

Megtekintések száma: 335
ESEMÉNYEK