2023/ 8-9. hét

2023-03-08 11:32:00 FORRÁS: Magyar Orvosi Kamara Országos Elnökség. Fotó: Pixabay

Szerző: Csík Melinda sajtóreferens, Magyar Orvosi Kamara

Hírek - Heti beszámolók

8. hét (február 20-26.)

Február 20-án Kincses Gyula elnök részt vett a „Több EU = jobb EÜ ” elnevezésű szakmai kerekasztal beszélgetésen. Az eseményen számos egészségügyi szakmai- és civilszervezet, érdekvédelmi szövetség, magán- és állami intézmény, valamint önkormányzat képviselője is megjelent, hogy érdemi információkat kapjanak többek között arról az 5,3 milliárd eurós uniós keretről, amelyből közvetlen források hívhatóak le egészségügyi fejlesztésekre és programokra. 

A február 22-i elnökségi ülésen többek között szó volt az önként vállalt többletmunka (ÖVT) letétbe helyezéséről, az alapellátási nyomásgyakorlás lehetőségeiről, az ügyeleti szerződések „alá nem írásának” jogi, technikai, kommunikációs támogatásáról.

Február 23. és 25. között Gárdonyban tartották a Területi Szervezetek Tanácsának ülését (Manrézát), ahol elfogadták a kamara 2023-as költségvetését, döntöttek az infrastrukúra pályázatokról, szó volt az Alapszabály és az Etikai Kódex módosításáról, az etikai eljárások nyilvánosságáról, a 2023-as kamarai választások előkészítéséről, a MOK konferencia tematikájáról és az Egészségügyi Szakmai Kamarákról szóló törvényhez (Ekt.) írt módosító javaslatokról.


9. hét (február 27-március 5.)

A február 27-én a parlamentnek benyújtott, majd 28-án elfogadott 2023. évi I. törvény alapjaiban változtatta meg az orvosi kamara működését azzal, hogy eltörölte a kötelező kamarai tagságot, az etikai eljárások lefolytatását pedig az Egészségügyi Tudományos Tanácshoz tette át.  A törvénytervezet benyújátásnak napján, február 27-én az országos elnökség rendkívüli sajtótájékoztatón  tiltakozott a döntés ellen, majd a következő napokban a kamara vezetése számos médiumnak nyilatkozott a kialakult helyzetről. Haladéktalanul elkezdődött a "tagsági jogviszony fenntartó nyilatkozatok" gyűjtése, melynek száma a hét végére elérte a tizenkétezret.
(Ez a szám azóta is folyamatosan nő, március 7-ig már több, mint tizenötezren jelezték, hogy a kamara tagjai kívánnak maradni).

Március 1-én Kincses Gyula elnök a Magyar Újságírók Szövetsége által szervezett „ A beteg útja és az egészségügy útja ” elnevezésű nyilvános rendezvényen, beszélgetésen vett részt,  március 4-én pedig előadást tartott a Magángyógyszerészek Országos Szövetségének konferenciáján.  
Megtekintések száma: 13715
ESEMÉNYEK