MAGYAR ORVOSI KAMARA

HUNGARIAN MEDICAL CHAMBER

A MOK elnökségének 2020. januári beszámolója

2020-02-11 15:43:00 FORRÁS:

Szerző: Nagy Marcell

Hírek - Heti beszámolók

A MOK elnökségének januári munkája

Kedves Kollégák!

Az elmúlt hónapban az elnökség legfontosabb teendői a következők voltak:

• Informális elnökségi üléssel indítottuk az évet január 3-án, ahol stratégiai döntéseket hoztunk és témafelelősöket neveztünk meg többek között a médiafelületeink racionalizálásával kapcsolatos és a szakképzés reformjához benyújtott javaslatról. Döntöttünk egy új projekt indításáról, ami az egészségügy valós viszonyainak (pl. valós ágyszámok, ügyeleti tevékenység) megismerését tűzi ki célul.

• Pályázatokat írtunk ki az Orvosok Lapja és honlap egyes felületeinek működtetésére. Ezzel várhatóan javítjuk a minőséget és pénzt is spórolunk.

• Nagyobb sajtóvisszhangot kapott, hogy kialakítottuk és publikáltuk a javasolt bértáblát. A későbbiekben tárgyalópartnereink szempontjainak megfelelően ütemezési javaslatot is adtunk. Az orvosi Kamara által kért alapbér egy évre vetítve az osztrák orvosi alapbér 55%-a.

• Az előző ponthoz kapcsolódóan két alkalommal tárgyaltunk az EDDSZ, a szakdolgozói kamara és a gyógyszerész kamara képviselőivel a közös érdekképviseletről.

• E tárgyalási folyamatok tanulságaként, a magyar orvoskar érdekeinek megfelelő képviseletét mérlegelve úgy határoztunk, hogy segítjük a Magyar Orvosok Szakszervezetének megerősödését. A hónap folyamán több ezer kolléga csatlakozott ehhez a kezdeményezéshez.

• Január 15-én az EMMI-ben Horváth Ildikó és Latorcai Csaba államtitkárok képviselték a Kormányt az első tárgyalásunkon. Összhang van közöttünk abban, hogy financiális és strukturális reformra egyaránt szükség van. Határozottan képviseltük, hogy a legelső lépés a bérek rendezése. A hálapénz kérdése végre nyílt diskurzus témája lett. A MOK elnöksége egyértelműen kiállt amellett, hogy a megnyugtató bérszint elérésével a hálapénztől aktív eszközökkel meg kell szabadulni.

• Január 22-én első alkalommal ülésezett együtt az új elnökség és a Területi Szervezetek Tanácsa. A visszajelzések szerint fontos, hogy a belső kommunikációt javítsuk, a Területi Szervezeteket jobban bevonjuk a tevékenységünkbe. Meghatároztuk a költségvetés elkészítésének alapelveit, a gazdálkodási keretünk kevés mozgásteret biztosít 2020-ra.

• Találkoztunk magyar orvostanhallgatók szervezeteinek képviselőivel (Magyar Orvostanhallgatók Egyesülete, a Semmelweis Egyetem HÖK és a Doktoranduszok). Elhatároztuk, hogy a MOK bevonja a hallgatói szervezeteket munkájába, felmérést készítünk arról, hogy a magyar orvostanhallgató milyen egészségügyben szeretnének élni és dolgozni.

• Az elnökség részt vett a MOK Komplex Kft taggyűlésén, nem fogadtuk el az ügyvezető beszámolóját. A cég átvilágítását kezdeményeztük.

• Rendkívül fontosnak tartjuk, hogy a Kamara a betegek szempontjainak bevonásával hozzon stratégiai döntéseket a jövőben, betegszervezetekkel egyeztettünk az együttműködés módjáról.

• Találkozónk volt Korózs Lajos országgyűlési képviselővel, az Országgyűlés Népjóléti bizottságának elnökével. A találkozón az együttműködés lehetőségét beszéltük meg.

• Kincses Gyula egyeztetett Lovász Lászlóval. Az MTA és a Kamara közötti szakmai együttműködés megerősítése mindkét fél határozott szándéka.

• Kásler Miklós miniszter úrnál bemutatkozó tárgyaláson járt a MOK elnöke. E találkozóról és az EMMI-vel folytatott eddigi megbeszélésekről is elmondható, hogy az egészségügyi kormányzatban látszik a szándék az orvostársadalom helyzetének rendezésére. Az is egyértelmű, hogy a MOK új elnöksége tudja képviselni azokat a szempontokat az egészségügy átalakítását illetően, ami eddig hiányzott. Hogy a közös szándék elegendő-e a kormányzat egészének elköteleződéséhez, vagy az önként vállalt többletmunka felmondása megkezdődik, az februárban derül ki.

Dr. Álmos Péter

Tájékoztatás!

A MOK elnökség ülései a tagok számára nyilvánosak, február és március hónapban is kéthetente tartjuk. A következő 02.19-én 14:00-kor lesz a MOK Szondi utcai székházában. A korábbi ülések jegyzőkönyveit, határozatait azok elkészültével folyamatosan publikáljuk, illetve az általunk megkötött szerződéseket, megküldött szakmai állásfoglalásokat is nyilvánosságra hozzuk. Ezeket a honlapunk Transzparencia menüpontjában találjátok. 

Megtekintések száma: 1082

Koronavírus információk

Orvosok Lapja

E-ügyintézés

Hírek

Közérdekű Adatok

MOK KOMPLEX

Kedvezmények

Tagdij

Területi szervezetek

Tagfelvétel

Kamarai tagok csoportos élet- és balesetbiztosítása

Tagsági jogosultság ellenőrző

ESEMÉNYEK