EBP: Informatikai eszközöket kap az Országos Korányi intézet

2019-07-09 00:00:00 FORRÁS: MTI

Szerző: Weborvos Automata

Kitekintő

Az épületek, műszerek korszerűsítése a jobb munkakörülmények megteremtését is szolgálja.

Informatikai eszközöket vásárolhatott az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet az Egészséges Budapest Program (EBP) fejlesztési forrásaiból; a 250 számítógép és a hozzá tartozó 250 monitor 45,9 millió forintba került.

Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár kedden az intézményben tartott sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a közép-magyarországi régió egészségügyi fejlesztését célzó program az épületek, műszerek korszerűsítését, ezzel pedig a jobb munkakörülmények megteremtését szolgálja.

Emlékeztetett, hogy a program 2017-es indulása előtti években 500 milliárd forintból fejlesztették a közép-magyarországi régión kívüli egészségügyi intézményeket, az EBP-ben meghatározott 700 milliárd forint kormányzati forrásból pedig Budapest és Pest megye egészségügyi ellátóit fejlesztik. E programban négy centrumkórház jön létre a fővárosban, továbbá 11 országos gyógyintézetben, 13 társkórházban és 32 szakrendelőben valósul meg fejlesztés - részletezte. 

Az államtitkár kitért arra, hogy 21. században digitalizációs előrelépésre is szükség van, ezért az EBP keretében 2018-ben 2600 asztali számítógépet, 1400 nyomtatót, hetven tabletet és egyéb multifunkciós eszközt vásároltak az intézmények, de idén is 6500 számítógép, 1500 nyomtató és 21 nagy teljesítményű szervert telepítettek. Felidézte, az EBP-re 2017-ben 40 milliárd forintot fordított a kormány, tavaly 30 milliárdot, idén pedig 41,9 milliárd forintot.

Bogos Krisztina, az intézmény orvos-igazgatója arról beszélt, hogy a fejlett betegellátáshoz elengedhetetlen a digitális háttér, a betegadatok biztonságos tárolásának, továbbításának lehetősége. A megfelelő informatikai háttér igénye a betegeknek is, továbbá fontos a jövő orvosainak megtartásához és "behívásához" is.

Pokorni Zoltán XII. kerületi polgármester az EBP-t az utóbbi évek egyik legkörültekintőbb és legszerteágazóbb programjának nevezte. Kitért arra, hogy a hegyvidékieknek fontos momentum volt, hogy az eredetileg három centrumkórházzal induló programba beemelték a Szent János Kórházat, hiszen - mint mondta - a budai régió lakosainak is fontos, hogy "két pólusa" legyen az ellátásnak.

Véleménye szerint jó és indokolt döntés volt az az évekkel korábbi kormányzati lépés, hogy az önkormányzatoktól az állam átveszi a kórházi, szakrendelői működtetést, így egy fenntartóhoz kerültek a nagy egészségügyi intézmények.

Az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet a hazai tüdőgyógyászat központjaként működik a XII. kerület 27 hektáros erdős-ligetes területén. Az intézet 564 kórházi ágyán évente mintegy 15 ezer beteget látnak el, szorosan vett beutalási területe 1,7 millió lakost jelent Budapesten és az agglomerációban, de érkeznek betegek az ország egész területéről.

Megtekintések száma: 181
ESEMÉNYEK