MAGYAR ORVOSI KAMARA

HUNGARIAN MEDICAL CHAMBER

A nyitott hasi műtét onkológiai eredményei jobbak?

2019-09-12 07:00:20 FORRÁS: MedicalOnline

Szerző: Weborvos Automata

Lapszemle

A szakemberek között ugyancsak nagy különbségek vannak az eredmények értékelését illetően.

Az utóbbi időben megjelent két közlemény szerint meglepő módon a méhnyakrák kezelésében a minimál invazív behatolás eredményei rosszabbnak bizonyultak, mint nyitott hasi műtét esetén. Erre magyarázatot keresve figyelembe kell venni a sebészt, mint prognosztikus tényezőt, a műtéti technikánál az uterus manipulálását, a parametrectomia eltérő nagyságát, valamint a gáz és a megnövekedett hasüregi nyomás szerepét. Az eredmények miatt új szakmai protokollok kidolgozására van szükség, írja a MedicalOnline.

A szakemberek között ugyancsak nagy különbségek vannak az eredmények értékelését illetően. Ezek a vélemények a következőképpen csoportosíthatók. Minden alapossága ellenére vannak, akik kritizálják a LACC trialt, és további vizsgálatokat sürgetnek. Vannak, akik szerint egyáltalán nincs helye a továbbiakban a minimál invazív radikális hysterectomiának, az ilyen műtéteket csak nyitott hasi behatolásból kell végezni. Mások szerint a beteg kellő felvilágosítása után továbbra is végezhető a laparoscopos és robotműtét. Végül vannak, akik a 2 cm-es határt veszik alapul: 2 cm-nél kisebb tumor esetén van helye a minimál invazív beavatkozásnak, afölött nincs.

Ezek a vélemények azonban találgatások. Pillanatnyilag meglehetősen tanácstalanul áll a szakma a LACC trial eredményeihez. A közlemények megjelenése óta eltelt idő is túl rövid. Világszerte várjuk az új szakmai protokollok megjelenését.

Megtekintések száma: 50

Hírek

Orvosok Lapja

E-ügyintézés

Tagsági jogosultság ellenőrző

Közérdekű Adatok

MOK KOMPLEX

Kedvezmények

Tagdij

Területi szervezetek

Tagfelvétel

Kamarai tagok csoportos élet- és balesetbiztosítása

ESEMÉNYEK