MAGYAR ORVOSI KAMARA

HUNGARIAN MEDICAL CHAMBER

Aki nem kapott oltást, nem járhat iskolába

2019-03-15 07:15:09 FORRÁS: magyarnemzet.hu

Lapszemle

Újra orvosi igazolással kell bizonyítania a szülőknek, hogy a gyermekük megkapta az összes védőoltást.

Ha nincs oltás, nincs iskola! – adta meg az ukázt Giulia Grillo olasz egészségügyi miniszter azoknak a szülőknek, akik nem adatták be a kötelező védőoltásokat gyermekeiknek. Hétfőn járt le ugyanis a határideje annak, hogy a szülők orvosi igazolással bizonyítsák: gyermekeik többek között a bárányhimlő, a rózsahimlő és a kanyaró ellen is kaptak injekciót. A törvényt megszegők nem küldhetik óvodába hat éven aluli csemetéiket, a hat és tizenhat év közöttiek esetében pedig 500 euróig (157 ezer forint) terjedő pénzbüntetést is kiróhatnak, az iskoláskorú fiatalokat ugyanis nem lehet eltiltani az iskolalátogatástól - írta a Magyar Nemzet.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint Európán belül a kanyarós megbetegedések mintegy negyedét Olaszországban regisztrálták tavaly. Míg 2016-ban a gyermekek 87 százaléka volt beoltva, ez az arány mára megközelíti a 95 százalékot, márpedig a WHO szerint ennek az aránynak az elérése szükséges ahhoz, hogy a társadalom kollektív védettsége megakadályozza a járványok kialakulását és elterjedését.

Az olasz sajtó nemrég arról cikkezett, hogy egy leukémiából kigyógyított nyolcéves gyermek osztálytársainak alacsony átoltottsági aránya miatt nem járhatott iskolába. „Részben az elitek iránti bizalmatlansággal magyarázható az átoltottság alacsony aránya. Ha egy orvos azt mondja, be kell oltatni a gyermeket, sokan nem tartják szakmailag felkészültnek, hanem azt gondolják róla, az injekciókat gyártó vállalatoktól kap pénzt” – nyilatkozta a The Guardiannek Giovanni Orsina olasz politikai elemző.

 

Megtekintések száma: 28

Hírek

Választások 2019

E-ügyintézés

Tagsági jogosultság ellenőrző

Közérdekű Adatok

MOK KOMPLEX

Kedvezmények

Tagdij

Területi szervezetek

Tagfelvétel

Kamarai tagok csoportos élet- és balesetbiztosítása

ESEMÉNYEK