MAGYAR ORVOSI KAMARA

HUNGARIAN MEDICAL CHAMBER

Az apró rendelő sok, a gyermekorvos kevés

2019-05-16 06:45:07 FORRÁS: klubradio.hu

Lapszemle

Ha csak néhányan abbahagyják a munkát egy fővárosi kerületben, akkor ott már nem lesz megfelelő ellátás.

Vészhelyzet van, a gyermekorvosok negyven százaléka nyugdíjas, húsz százalékuk 70 évnél idősebb, így az ellátás struktúrája rövid időn belül fenntarthatatlanná válik – mondta el a Klubrádióban a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke, aki szerint koncentrálni kellene a feladatokat.

Ezernégyszáz orvos látja el a gyerekek 75 százalékát – vagyis ennyi gyógyító jut a közel kétmillió 18 év alatti háromnegyedére –, ám még ez se lenne feltétlenül kevés, ha az orvosok nem rossz struktúrában dolgoznának, és nem lennének idősek és fáradtak – fogalmazott Póta György. Ha csak néhányan abbahagyják a munkát egy fővárosi kerületben, akkor ott már nem lesz megfelelő ellátás. A közeljövőben tehát nem lesz fenntartható a '60-as évek óta működő gyerekorvosi struktúra – összegezte véleményét.

Több évtizede arról beszélnek, hogy a csoportmunka a jövő útja. Póta György szerint ha egy kerületben egy központi, vagy egy városban egy-két nagyobb rendelő lenne, ahol közösen dolgoznának, az folyamatos ellátást tenne lehetővé, nem csak 3-4 órás rendelési időket. A nem orvosi végzettségű szakdolgozók, diplomás nővérek, gyógytornászok, pszichológusok, dietetikusok rengeteget tudnának segíteni, mert az ő munkájukra is óriási igény van – mondta. Szerinte egy ilyen orvosközösség talán a jelenleginél több beteget is el tudna látni.

Megtekintések száma: 61

Hírek

Választások 2019

 

E-ügyintézés

Tagsági jogosultság ellenőrző

Közérdekű Adatok

MOK KOMPLEX

Kedvezmények

Tagdij

Területi szervezetek

Tagfelvétel

Kamarai tagok csoportos élet- és balesetbiztosítása

ESEMÉNYEK