MAGYAR ORVOSI KAMARA

HUNGARIAN MEDICAL CHAMBER

Az orvos szóból az o betű sem hangzott el

2018-12-07 09:00:08 FORRÁS: klubradio.hu

Lapszemle

Nem volt üdvrivalgás a Magyar Orvosi Kamarában a négy év alatt lezajló, 72 százalékos béremelés bejelentésekor.

Nem volt üdvrivalgás a Magyar Orvosi Kamarában a négy év alatt lezajló,  72 százalékos béremelés bejelentésekor, mint ahogyan egyeztetés sem volt erről a szakmai köztestülettel, mivel a márciusban megrekedt bértárgyalásoknak a mai napig nem volt folytatása , a döntésről a sajtóból – mondta el Éger István a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában (21.40-től)

A kamara elnöke emlékeztetett, hogy a bértárgyalásokat lezáró megállapodás idején az előző tárcavezető még azt nyilatkozta, hogy azokat haladéktalanul folytatni kell, mégpedig 2018-2019-re a 2016-2017-es ütemét meghaladó módon, de ez nem történt meg, és a fedezetnek a 2019-es költségvetésben nyoma nincs.

A kórházi adósságkonszolidációra vonatkozó műsorvezetői kérdés kapcsán az elnök elmondta, mint a kamara a legutóbbi küldöttközgyűlésén is megfogalmazták – ez nem konszolidáció. Annak csak azt nevezhetnénk, ha olyan költségvetés készülne, ami a valós bekerülési költségeket veszi figyelembe, aminek következtében nem termelődne újra az adósság.

A kérdésre, nem csalódás-e a kamarának, hogy bár az emberi erőforrások minisztériumát egy ismert orvosprofesszor vezeti,  az egészségügy még sem élvez prioritást, Éger István elmondta, a kamara korábbi dokumentumaiból is kiderül, hogy véleményük szerint az ágazatnak egy a társadalmi súlyának megfelelő önálló, teljes jogkörű, stratégiai szerepet betöltő minisztériumra és minisztériumi vezetésre volna szüksége. Az a munkaerőforrás-krízis, ami az ágazat vezetésében az utóbbi hónapokban tapasztalható rányomta a bélyegét a jelenlegi helyzetre, attól függetlenül, hogy az Emmi minisztere orvos vagy nem orvos.

Éger István elmondta, az orvosok itthon tartásához fontos volna a kiszámíthatóság és a tervezhetőség. Ha a hiányzó ezermilliárd forintot 2020-ig beletennék az ágazati költségvetésbe, az kiszámíthatóságot jelentene és lenne türelem arra, hogy az orvosok maradjanak.

Megtekintések száma: 119

Hírek

Választások 2019

E-ügyintézés

Tagsági jogosultság ellenőrző

Közérdekű Adatok

MOK KOMPLEX

Kedvezmények

Tagdij

Területi szervezetek

Tagfelvétel

Kamarai tagok csoportos élet- és balesetbiztosítása

ESEMÉNYEK