MAGYAR ORVOSI KAMARA

HUNGARIAN MEDICAL CHAMBER

Betegségek adókedvezménye kérdőjelekkel

2019-04-20 06:45:08 FORRÁS: 24.hu

Lapszemle

Vannak orvosok, akik nem adnak igazolást a betegnek az adókedvezményhez.

Valószínűleg jóval több beteg élhetne az adókedvezmény lehetőségével, mint amennyien jelenleg igénylik azt. Idén várhatóan megugrik a számuk, bár még mindig kevesen tudják, hogy több száz betegség után havi 7450 forintot lehet visszakapni az államtól. 2019-től ráadásul bővült a lista, így a korábbinál is többen jogosultak ettől az évtől szja-kedvezményre - írta a 24.hu.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal korábbi tájékoztatása szerint 2017-ben 217 ezren éltek a betegségek után járó szja-kedvezmény lehetőségével, ami kevésnek tűnik annak fényében, hogy csak a szintén a listán szereplő diabéteszesek számát egymillióra teszik Magyarországon. Az mindenesetre jól látszik a 2010-től összegyűjtött adatokból, hogy hét év alatt közel 150 ezerrel lett több azon személyi jövedelemadót fizető dolgozók száma, akik betegségük után visszaigényelték az államtól a pénzt. Az adókedvezményes egészségügyi problémák bővülésével várhatóan tovább emelkedik az igénylők száma, egyes becslések szerint az idén akár meg is duplázódhat – legalábbis ezt feltételezi az április elején megjelent tájékoztatás.

Az endometriózisos nőket felkaroló Női Egészségért Alapítvány kuratóriumi elnöke a 24.hu-nak elmondta, sokat dolgoznak azon, hogy minél több érintett tudjon arról, hogy betegsége után adókedvezményt igényelhet vissza. Salamon Adrienn szerint tisztában van ezzel a lehetőséggel, és fel is hívja rá páciensei figyelmét, de tapasztalható az igazolások kiállításának megtagadása is a szakértők, illetve háziorvosok körében. Ezt azzal indokolják, hogy a beteget megműtötték és tünetmentes, azonban ez nem teljesen van így: például az emlőrák vagy az endometriózis esetében is a páciens egész életére kiható betegségről van szó, amely élethosszig tartó kezeléseket és költségeket von maga után, ami után jogosan, a törvényben meghatározottak szerint járna adókedvezmény.

Kiemelte azonban, hogy többségben vannak azok az orvosok, akik proaktívak, és maguk hívják fel páciensük figyelmét az adókedvezmény igénylésének lehetőségére.

Megkérdeztük az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnökét, a háziorvosok körében mennyire általános gyakorlat, hogy tájékoztatják betegeiket az adókedvezmény igénybevételéről. Selmeczi Kamill szerint ez esetben a betegnél pattog a labda, mert az ő érdeke, hogy tájékozódjon adóügyekben és vigye az erről szóló dokumentumot a háziorvosának, aki aztán igazolja és továbbküldi azt az adóhatóságnak. A maga is praktizáló orvos azonban üdvözölné, ha lenne olyan szoftver az orvosok gépén, ami jelezné, ha a beteg jogosult lenne a kedvezményre. Hiába működik már az EESZT, erre egyelőre nincs lehetőség.

Az teljesen esetleges, hogy az orvosok tájékoztatják-e a beteget az adókedvezmény lehetőségéről, vagy sem. További részletek a teljes cikkben.

Megtekintések száma: 120

Hírek

Választások 2019

 

E-ügyintézés

Tagsági jogosultság ellenőrző

Közérdekű Adatok

MOK KOMPLEX

Kedvezmények

Tagdij

Területi szervezetek

Tagfelvétel

Kamarai tagok csoportos élet- és balesetbiztosítása

ESEMÉNYEK