MAGYAR ORVOSI KAMARA

HUNGARIAN MEDICAL CHAMBER

Brexit: illegális bevándorlókká válhatnak magyarok

2019-04-20 06:30:09 FORRÁS: Napi.hu

Lapszemle

 Aki kimarad a nem egyszerű ügyintézéséből vagy nem kap tartózkodási engedélyt, az illegális bevándorlóvá válik.

A brexittel kapcsolatos brit szabályozás értelmében az Egyesült Királyságban élő hárommillió európai uniós állampolgárnak regisztráltatnia kell magát, ami egy jogfosztott, kitaszított társadalmi osztály létrejöttéhez vezethet - kezdte erős felütéssel a Financial Timeson (FT) megjelent cikkét Nora Mulready, aki 15 éve foglalkozik szociális kérdésekkel, főként az elszigetelt, idős emberek jogsérelmeivel. Nem mindegyikük fog ugyanis bekerülni az állami nyilvántartásba - idézte a napi.hu.

A regisztráció a feltétele annak, hogy az uniós állampolgárok tartózkodási engedélyt kapjanak az EU-ból kiváló szigetországban, s így megtarthassák a korábbi szabályok szerint szerzett jogaikat. Több millió ember ügyének intézése azonban nem kis feladat, és borítékolható, hogy rengetegen lesznek, akik valamilyen ok miatt nem jelentkeznek majd vagy kedvezőtlen helyzetbe kerülnek az ügyintézés nyomán.

A szabályok szerint az íreket kivéve, akiknek Nagy-Britanniában garantált jogaik vannak, a 26 további EU-tagállamból érkezett embereknek, köztük a magyaroknak bizonyítaniuk kell, hogy az ügymenetet megelőző öt évben a szigetországban tartózkodtak. Ez a feltétele, hogy tartózkodási engedélyt kapjanak. Az FT cikkírója szerint ez eleve morális kérdéseket vet fel, hiszen az európaiak közül sokan évtizedek óta dolgoznak Nagy-Britanniában, adót, egészségügyi hozzájárulást fizettek, munkájukkal hozzájárultak a brit GDP-hez. További részletek a teljes cikkben.

Megtekintések száma: 85

Hírek

Választások 2019

 

E-ügyintézés

Tagsági jogosultság ellenőrző

Közérdekű Adatok

MOK KOMPLEX

Kedvezmények

Tagdij

Területi szervezetek

Tagfelvétel

Kamarai tagok csoportos élet- és balesetbiztosítása

ESEMÉNYEK