MAGYAR ORVOSI KAMARA

HUNGARIAN MEDICAL CHAMBER

Éger: A magyar egészségügynél a világon sincs hatékonyabb

2019-09-12 12:15:07 FORRÁS: hirklikk.hu

Szerző: Weborvos Automata

Lapszemle

"Az egészségügy ma már nagyon kiélezett helyzetben van, mindenkinek fontos, hogy rendezett körülmények közötti párbeszédet folytassunk."

Tíz nap múlva, szeptember 21-én rendkívüli orvosi nagygyűlést tart az orvosi kamara. Az egészségügyi alkalmazottak azért demonstrálnak, mert szerintük a kormány becsapta az ágazat dolgozóit. A tiltakozás mellett a kamara javaslatot tesz az orvosi bérek 900 ezer forintra emelésére, a hálapénz megszüntetésére is. A nyilvános párbeszédre ezernél is több orvos jelentkezett, s meghívták az Emberi Erőforrás Minisztérium és a Pénzügyminisztérium vezetőjét, továbbá a Miniszterelnökség első emberét is. Eddig egyetlen tárcavezető sem jelezte, hogy érdekelné az orvosok követelése. A kialakult helyzetről Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke nyilatkozott a Hírklikknek.

A kormány tagjai jelezték már, hogy hajlandóak elmenni a nagygyűlésre és meghallgatják a háborgó orvosi társadalom követeléseit?

Még nem válaszoltak, de feltehetően eljönnek. Nincs nagyon más lehetőségük, hisz néhány hét múlva önkormányzati választások lesznek. És ez első számú nemzeti ügy, a magyar kormány minisztereinek is fontos. Az egészségügy ma már nagyon kiélezett helyzetben van, mindenkinek fontos, hogy rendezett körülmények közötti párbeszédet folytassunk. 

Szóval a kormány tagjai még nem jelentkeztek, az orvostársadalom tagjai közül várhatóan sokan elmennek majd a rendkívüli gyűlésre?

Igen, eddig már ezer körüli jelentkező regisztrált, jönnek az ország minden részéből.

Inkább az ellentmondásos béremelések miatt elégedetlenek az orvosok, vagy az életveszélyes kórházi állapotok verték ki a biztosítékot?

Nézze, az egészségügyben ma már alapvető súlyú ügyek rendezetlenek. Ezek között valóban szerepel a béremelés, de az egészségügyet eltorzító paraszolvencia kérdése is, ami az életben először megoldható lenne. De megoldandó a nyugdíjas orvosok diszkriminációja, valamint javítani kéne a gyógyítás minőségét, s az orvos-szakdolgozók alkalmazásának problémáját is. Ugyanis egyre több olyan jelet látunk, hogy az orvoshiányt szakdolgozók alkalmazásával szeretnék megoldani.

Az orvosi kamara követelései között a legfontosabb, hogy egységesen 900 ezer forintra kéne emelni az orvosok bérét.

Ez az induló összeg, az egységesen kötelező minimális szakorvosi bér, s erre épülne a bértábla. Vagyis az eltöltött évek után, illetve a megszerzett tudományos fokozatok alapján ennél csak magasabb lehetne a fizetés.

Gondolja, hogy van erre pénz az államkasszában?

Igen, már egy éve kiszámoltuk, hogy az orvosi bérek, és a kórházi adósságok ezer-ezerkétszáz milliárdból megoldhatóak. Ezzel a magyar egészségügy még mindig messze lenne az európai uniós átlagtól, de legalább elérnénk a visegrádi országok átlagát. Ez az összeg benne van az ország jelenlegi gazdasági teljesítményében, tehát a feltételek közül minden adott, csak a kormány döntésén múlik, hogy mikor születik meg a döntés.

Időnként azért kapnak néhány milliárdot, de valahogy ez nem érződik az egészségügy hatékonyságán. Mi lehet az oka?

Szeretném előrebocsájtani, hogy a magyar egészségügynél a világon sincs hatékonyabb. Kész csoda, hogy tíz éve már ilyen kevés pénzből képes működni az ágazat. Vagyis az a véleményem, hogy a hatékonyságunk példátlanul jó. Ami kétségtelenül nehezíti az egészségügyben dolgozó szakemberek munkáját, hogy a jelenlegi hatékonyságot példátlanul kevés pénzből érik el, ráadásul az elégtelen támogatást az állam teljesen kiszámíthatatlanul folyósítja.

Pedig a kiszámíthatóság alapvető fontosságú lenne. Ahogy a szakdolgozók látják a fizetésük alakulását 2022-ig, úgy az orvosoknak is biztosítani kéne ugyanezt. Az orvosok ugyanis ma fél évre sem látnak előre, holott ennek a fontosságáról már évek óta beszélünk. Hiába. Nem érti meg a politika, hogy az orvosnak is fontos, hogy a lehetőségeiket előre lássák. Itt a kiszámíthatóság aranyat ér! De nincs kiszámítható orvosi karrier, ezért sem hatékonyak az odavetett pénzecskék.

 A teljes interjú a hirklikk.hu portálon olvasható.

 

Megtekintések száma: 830

Hírek

Orvosok Lapja

E-ügyintézés

Tagsági jogosultság ellenőrző

Közérdekű Adatok

MOK KOMPLEX

Kedvezmények

Tagdij

Területi szervezetek

Tagfelvétel

Kamarai tagok csoportos élet- és balesetbiztosítása

ESEMÉNYEK