MAGYAR ORVOSI KAMARA

HUNGARIAN MEDICAL CHAMBER

Egészségügyi körkép Csongrád megyéből

2019-09-11 06:45:10 FORRÁS: delmagyar.hu

Szerző: Weborvos Automata

Lapszemle

A korábbi évekhez képest változást jelent, hogy a légző­rendszer betegségei váltak a harmadik leggyakoribb halál­okká.

Nőtt a házasságkötések száma és a gyermekvállalási kedv, bár továbbra is fogy Csongrád megye lakossága. A legtöbben még mindig szív- és érrendszeri betegségekben halnak meg, de a daganatos megbetegedések száma is magas. A szakemberek közben már a klímaváltozás következményeire is készülnek - írta a délmagyar.hu.

Mozgásszegény életmód, elhízás, dohányzás, túlzásba vitt al­­koholfogyasztás és sózott, zsíros ételekre épülő étrend. Ezek a leggyakoribb okai a magas vérnyomásnak, a szívbetegsé­geknek és az infarktusnak. Csongrád megyében minden második ember szív- és érrendszeri betegségben hal meg, minden negyedik pedig rosszindulatú daganatos betegségben. A korábbi évekhez képest változást jelent, hogy a légző­rendszer betegségei váltak a harmadik leggyakoribb halál­okká. A megyében a szálló por jelenti a legnagyobb problémát: 2017-ben 39 esetben lépte át a levegőben a por koncentrációja az egészségügyi határértéket, de csak 5 esetben kellett a riasztási szintet elrendelni.

A globális felmelegedés és a klímaváltozás miatt a megyében is gyakoribbak lesznek a hőhullámok és a hőségriadók. Az extrém meleg még az egészséges em­­beri szervezetet is megviseli, de a szív- és érrendszeri betegsé­gekben szenvedők, az idős emberek és a kisgyermekek különösen veszélyeztetett helyzetbe kerülnek. Ha a napi középhőmérésklet meghaladja a 27 Celsius-fokot, akár 30 százalékkal is nőhet a napi halálozás. A klímaváltozás miatt pedig három olyan szúnyogfajta is megjelent az országban, ami eddig elkerülte a régiót. A tigrisszúnyog és társai olyan egzotikus fertőző betegségeket terjeszthetnek, mint a dengue-láz, chikungunya-láz vagy a zika vírus. Ezeket a trópusi kórokat még nem észlelték az országban, de a szakemberek szerint 5-10 éven belül Csongrád megyében is megjelenhetnek - írta a lap.

Megtekintések száma: 76

Hírek

Orvosok Lapja

E-ügyintézés

Tagsági jogosultság ellenőrző

Közérdekű Adatok

MOK KOMPLEX

Kedvezmények

Tagdij

Területi szervezetek

Tagfelvétel

Kamarai tagok csoportos élet- és balesetbiztosítása

ESEMÉNYEK