MAGYAR ORVOSI KAMARA

HUNGARIAN MEDICAL CHAMBER

Elképzelhetőnek tartják a co-paymentet a fogorvosok

2019-08-22 07:15:07 FORRÁS: medicalonline.hu

Szerző: Weborvos Automata

Lapszemle

272 betöltetlen és 15 megszűnt alapellátó fogorvosi praxis van, a körzetekhez 835 ezer ellátandó lakos tartozik.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) augusztusi adata szerint 272 betöltetlen és 15 megszűnt alapellátó fogorvosi praxis van, amely körzetekhez 835.911 ellátandó lakos tartozik, írja a Medicalonline.

 A szeptemberben sztrájkra készülő fogorvosok levélben foglalták össze panaszaikat az Emberi Erőforrások Minisztériumának, írja a Medicalonline.

Az alapellátáshoz tartozó fogorvosok 2019. szeptember 2-től 2019. szeptember 13-ig tartó figyelemfelhívó akciót tartanak, amikor a fogorvosi rendelőben, a rendelési idő alatt csak az akut panasszal jelentkező páciensek sürgősségi ellátása történik. A figyelemfelhívó akció a fogászati alapellátásban meglévő problémákra kívánja felhívni a figyelmet. A figyelemfelhívó akció széles társadalmi rétegek érdekképviseletét jelenti.

Az Egészségbiztosítás által kifizetett térítési díjak, a jelenlegi pont–forint értékek, nem fedezik a kezelések költségeit.

A jelenlegi finanszírozás nem teszi lehetővé a rendelők hosszú távú, kiszámítható, biztonságos működését. Számos helyen emiatt nehéz megoldani a helyettesítést szabadság, betegség esetén, vagy a gyermekvállalás időszakában. Gondot jelent a gépek, berendezések javítása, karbantartása, új eszközök beszerzése.

2020-as költségvetésből kiszámítható, hogy a Kormány egy lakos fogászati ellátására 3366 Ft-ot biztosít évente, ez az összeg 2019-ben is ugyan ennyit volt. Ez az összeg nem elegendő.

Ha a kormánynak nincs szándéka vagy lehetősége a fogászati finanszírozást a hiányzó résszel kiegészíteni, akkor vezesse be a fogászatban a co-payment rendszert! – írták a levélben.

 

Megtekintések száma: 119

Hírek

Orvosok Lapja

E-ügyintézés

Tagsági jogosultság ellenőrző

Közérdekű Adatok

MOK KOMPLEX

Kedvezmények

Tagdij

Területi szervezetek

Tagfelvétel

Kamarai tagok csoportos élet- és balesetbiztosítása

ESEMÉNYEK